Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το Ιράν ήταν χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί για το Ιράν στην Ευρώπη. Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε τη στάση της Τεχεράνης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της, αναφέροντας πως το Ιράν έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60% σε περιεκτικότητα, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο που υπήρχε στην περιβόητη διεθνή συμφωνία του 2015. Στην Ευρώπη κατανοούν πλέον πως η Τεχεράνη κοιτάζει να κερδίσει χρόνο, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά τον τραγικό θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Τζίνα Αμινί στα χέρια της διαβόητης Αστυνομίας Ηθών του καθεστώτος, φανέρωσαν τον χαρακτήρα του. Τα νέα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια, σχετικά με την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων σοκάρουν. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς για σωματικούς βιασμούς και βασανιστήρια που υπέστησαν οι διαδηλωτές από το καθεστώς όταν βρισκόταν υπό κράτηση. Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τεχεράνη δείχνει πως ο προβληματισμός και η ανησυχία έχουν φτάσει στην καρδιά της γηραιάς ηπείρου.
Οι σχέσεις του Ιράν με τη Ρωσία του Πούτιν, με αποκορύφωμα την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς χρησιμοποίηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ήταν ένα ακόμα καμπανάκι. Πλέον ήταν σαφές πως η Τεχεράνη και Μόσχα είχαν φτιάξει το δικό τους στρατόπεδο, με τη Ρωσία για παράδειγμα να υψώνει τείχος προστασίας στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος διεθνώς, στον ΟΗΕ για παράδειγμα.
Πλέον κάποιοι βλέπουν τις θέσεις του Ισραήλ για το ζήτημα με άλλο μάτι, κυρίως στην Ουάσιγκτον, αλλά όχι μόνο εκεί. Το Ισραήλ έχει τονίσει το στοιχείο της ρωσοϊρανικής σχέσης στη Δύση, ώστε να καταδείξει τη φύση του ιρανικού καθεστώτος, δίνοντας έμφαση στην πληροφορία της στρατιωτικής συνεργασίας Τεχεράνης και Μόσχας. Η παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στο τέλος Ιανουαρίου είναι ενδεικτική του αναβαθμισμένου ρόλου που δίδεται στις απόψεις του. Ο Χέρτσογκ είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει ενδελεχώς τις προτάσεις της χώρας του για το ζήτημα.
Οι δηλώσεις Μακρόν δείχνουν πως το Παρίσι αντίστοιχα έχει βρεθεί εγγύτερα των Ηνωμένων Πολιτειών ή και της Μεγάλης Βρετανίας, όσον αφορά στη σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τεχεράνη. Φαίνεται πως υπάρχει μία γενικευμένη αντίδραση απέναντι στο ιρανικό καθεστώς. Οι αιτιάσεις πως το Ιράν πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo είναι ενδεικτικές για το τι κατηγορείται ουσιαστικά στελέχη του καθεστώτος.
Σε ένα ακόμα σημάδι της νέας συμπεριφοράς απέναντι στο Ιράν, γαλλικές δυνάμεις πρωταγωνίστησαν στην κατάσχεση εξοπλισμού που προερχόταν από το Ιράν και κατευθυνόταν προς αντάρτες των Χούθι στην Υεμένη. Ενώ παλαιότερα, η Γαλλία πρόκρινε μία πιο διακριτική στάση σε τέτοια θέματα ασφάλειας, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει, τόσο σε αυτό τον τομέα όσο και ευρύτερα.