«Η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση», υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το sigmalive.com, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα... Εξάλλου εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα», είπε.
Παράλληλα, επανέλαβε επίσης ότι αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα η "νότια Κύπρος" δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Ποιο το νόημα να στέλνει η Γαλλία αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο;»
Μιλώντας για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία και τις δικές του με τον πρόεδρο Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «νομίζω ότι δεν πρέπει να τοποθετήσουμε τη Γαλλία απέναντί μας και να φτάσουμε στο σημείο να της αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί μέρος. Τόσο η πλευρά Χαφτάρ όσο και η πλευρά του Σαράζ διάκεινται θετικά προς τη Γαλλία αυτή τη στιγμή».Β
Σχολιάζοντας δε την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ανατολικήΒ Μεσόγειο, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι «ηΓαλλία έχει ένα ενδιαφέρον ειδικά για τη βόρεια Αφρική, αλλά ποιο το νόημα να στέλνει στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε».
«Δεν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω πολύ μαζί του απόψε (σσ. αναφερόμενος στον Εμ, Μακρόν - χθες βράδυ στο Βερολίνο). Και στο θέμα της Λιβύης δεν είπε μέσα στη σύνοδο κάτι σοβαρό, μπορώ να πω. Το μόνο σημαντικό πλεονέκτημα για την επόμενη φάση, όσον αφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν, είναι ότι (η Γαλλία) είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και μπορεί να χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα που του δίνει η ιδιότητα του μέλους. Αυτή είναι το πιο σημαντικό. Απόψε είπε ότι αυτό το κείμενο πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αν εγκριθεί από το Συμβούλιο να τεθεί σε εφαρμογή και αν δεν εγκριθεί, τότε να μην ισχύσει», πρόσθεσε.