Ευθύνες στο εξωτερικό επιρρίπτει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας, κατηγορώντας «κακούς και ξένους» ως υπεύθυνους για τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Τ. Ερντογάν αλλά και φίλα προσκείμενα σε εκείνον μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία «διεθνής συνωμοσία» με στόχο την τουρκική οικονομία, καθώς η ισοτιμία του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι της τουρκικής λίρας έφτασε έως και το 7.49 στις πρωινές συναλλαγές, ξεπερνώντας κατά πολύ το 7.236 στο οποίο είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018 εν μέσω της τότε σφοδρής νομισματικής κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ηγέτη του AKP βρίσκεται και το ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο σε τηλεγράφημά του, εντοπίζει τους υπεύθυνους για την κρίση της λίρας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας.
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας. Προσπάθησαν γρήγορα να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος με λίρες που δεν διέθεταν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Anadolu, ενώ επικαλούμενο Τούρκους τραπεζίτες σημειώνει πως οι παραπάνω εταιρείες «προσπάθησαν να αγοράσουν ταχύτατα μεγάλα ποσά ξένου νομίσματος με λίρες που δεν έχουν στην κατοχή τους».
Londra merkezli finansal kuruluşların Türk lirasına saldırıları sürüyor
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) May 6, 2020
Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan Türk lirası ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktı https://t.co/iGFKGKya1P pic.twitter.com/R7ltm8CBCF
Τέλος, υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπ. Αλμπαϊράκ ανέφερε πως η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κράτη της G20 για τη δημιουργία νέων γραμμών swaps.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών «δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιαστούν τις διαπραγματεύσεις πριν από την ολοκλήρωσή τους και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανό να γίνουν συμφωνίες με περισσότερες από μία χώρας».
«Η οικονομική δραστηριότητα της Τουρκίας πρόκειται να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του χρόνο», δήλωσε επίσης ο Αλμπαϊράκ.
AP PHOTO