Ως «ανατροπή» της Συνθήκης των Σεβρών παρουσίασε ο Ταγίπ Ερντογάν το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προαναγγέλλοντας παράλληλα όχι μόνο σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber TV, o Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. δείχνοντας -σε γιγιαντοοθόνη- χάρτη με την περιοχή δυτικά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».
Ο Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και διασφαλίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία «στην πραγματικότητα αντιστρέφει τη Συνθήκη των Σεβρών».
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως ο Σαράζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα, υποστήριξε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες».
Ταυτόχρονα ο Τ. Ερντογάν απείλησε τις ΗΠΑ με κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ, «εάν αυτό καταστεί αναγκαίο» απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις κυρώσεις που εγκρίθηκαν εναντίον της Τουρκίας και στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσινγκτον.
«Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.
Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίσθηκε να απειλεί ανοιχτά την Ουάσινγκτον για τη λήψη μέτρων εάν εφαρμοστούν οι σε βάρος του κυρώσεις και συνεχιστούν οι πιέσεις προς τον ίδιος. Υπενθυμίζεται πως το Στέιτ Ντιπαρτμεντ πήρε θέση και στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη τονίζοντας πως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη: