«Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά» τονίζει ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην Κρήτη με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για τη συμφωνία την θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ειδικότερα σημείωσε πως «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα». Εξαπέλυσε δε νέα βέλη κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως είπε «κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα για να μας προκαλέσει». Τον κάλεσε δε «να διορθώσει αυτό το λάθος», εάν θέλει να υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Χ. Χαφτάρ «μόνο για να μας προκαλέσει» και συνέχισε λέγοντας πως κάποιος από τους ηγέτες που μετείχε στη Διάσκεψη τον πλησίασε και του είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βελτιώσει τη σχέση μαζί του.
«Αναρωτήθηκα, θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί μου και κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή. Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να διορθώσει αυτό το λάθος και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, στον ίδιο διάλογο ο Ερντογάν υπονόησε ότι τον προσέγγισε η Ιταλία για να γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που περιλαμβάνει το σύμφωνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Όσον αφορά το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο, ο Ερντογάν σχολίασε πως «οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».
Σημείωσε ακόμα, σχολιάζοντας την παρουσία του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ότι τα κέρδη από το φυσικό αέριο θα πρέπιε να μοιραστούν και στις δύο πλευρές του νησιού. «Μέχρι στιγμής η “Νότια Κύπρος” δεν το δέχεται. Ποτέ δεν δέχτηκαν να καθίσουν και να συζητήσουμε για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε στείλει στρατό στη Λιβύη, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους»
Η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατό στη Λιβύη, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές, ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις ο Τ. Ερντογάν. .
Σχολιάζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στο λιβυκό ζήτημα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας επέφεραν ισορροπία. «Με τα δικά μας βήματα τέθηκε η βάση για την κατάπαυση πυρός. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη ενίσχυσε τις ελπίδες για ειρήνη».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως είναι η χώρα του που κρατάει το κλειδί της ειρήνης, ενώ ο Χαφτάρ «αυτός που αντιτίθεται στην ειρήνη. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαφτάρ δεν υπέγραψε τα κείμενα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη. Ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».
«Πρόσκληση από Σομαλία για πετρελαϊκές έρευνες»
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυo NTV, o Ερντογάν ανέφερε ακόμη πως η Σομαλία προσκάλεσε την Τουρκία να εξερευνήσει τις θάλασσές της για πετρέλαιο.
«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Διεξάγετε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, όμως μπορείτε να τις κάνετε και εδώ», τόνισε ο Ερντογάν. «Γι' αυτό και θα κάνουμε βήματα στις επιχειρήσεις μας εκεί», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.