Ένας συνασπισμός έντεκα κρατών θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 τον Αύγουστο στη Δανία, ενώ ένα εκπαιδευτικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη Ρουμανία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Δανία και η Ολλανδία, ηγούνται των διεθνών προσπαθειών για την εκπαίδευση πιλότων καθώς και προσωπικού υποστήριξης, τη συντήρηση των αεροσκαφών και τελικά τη δυνατότητα προμήθειας F-16 στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.
«Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να δούμε αποτελέσματα στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen στους δημοσιογράφους μετά την τελετή υπογραφής.
Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει δεσμευτεί να στείλει F-16 στην Ουκρανία, αν και η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν προμηθεύσει 27 MiG-29 για τη συμπλήρωση του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της Ουκρανίας.
Το Κίεβο, το οποίο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις δυτικές χώρες να προμηθεύσουν αεροσκάφη και να εκπαιδεύσουν τους πιλότους του να τα πετούν, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την εναέρια κυριαρχία της Μόσχας.
«Πρέπει να υπερασπιστούμε τον άμαχο πληθυσμό μας, τις υποδομές μας, τα κρίσιμα αντικείμενα, τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμιά μας. Γι' αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει αυτός ο συνασπισμός μαχητικών αεροσκαφών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov.
«Ελπίζω - είμαι αισιόδοξος - ότι μετά από έξι μήνες θα δούμε αποτελέσματα», τόνισε.
Κατά τη σύνοδο κορυφής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, αλλά απέφυγαν να δώσουν στο Κίεβο την πρόσκληση ή το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη που επιδιώκει η χώρα.