Κριτική άσκησαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν για την υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν κατά του νέου κορονοϊού με εμβόλια που θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά, σηματοδοτώντας την πιθανότητα πρόσθετων περιορισμών στα ταξίδια πριν το αποκορύφωμα της φετινής τουριστικής περιόδου, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τον το εμβόλιο Sputnik-V, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα και ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορoνοϊού. Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία.
Τα σχόλιά της είναι ενδεικτικά της ανησυχίας που έχει καλλιεργηθεί στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα νοσηλειών και θανάτων.
Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Καγκελαρίου, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.
Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στο πλευρό της Μέρκελ, με τους δύο να συζητούν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι. Στη Βρετανία, η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα οδήγησε στην αναβολή της πλήρους χαλάρωσης των περιορισμών στα μέσα Ιουλίου.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν επιβάλουν καραντίνα στους ταξιδιώτες, που έχουν εμβολιαστεί με τα ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το σκεύασμα Sinopharm της Κίνας.
Προηγουμένως η Μέρκελ είχε πει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού», είπε.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα του μπλοκ πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά και με συντονισμένο τρόπο. Προέτρεψαν την ταχεία έγκριση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 του μπλοκ για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και ζήτησαν μια συνεκτική εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη.
Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.