Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψης η σύνοδος κορυφής ΕΕ - Κίνας εν μέσω των εντάσεων με του Πεκίνου με τις ΗΠΑ οι οποίες καλούν τις Βρυξέλλες να χειριστούν δύσκολα ζητήματα.
Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Λειψία και ανακοίνωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα.
Η ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία προστασίας των επενδύσεων με το Πεκίνο και επίσης μια συμφωνία για στενότερη συνεργασία για την προστασία του κλίματος.
Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε τη «Λευκή Βίβλο» με την οποία επιχειρεί να θωρακίσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όταν αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο εταιρειών τρίτων χωρών και ιδιαιτέρως εταιρειών που επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις τους. Είναι περισσότερο από προφανές ότι στο στόχαστρό της βρίσκεται η Κίνα.
Οι Βρυξέλλες ελπίζουν να κρατήσουν σκληρή στάση για την προστασία της εσωτερικής αγοράς.
Όμως οι αποφάσεις της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν εξαιτίας του συστήματος της ΕΕ όπου υπάρχουν 27 κράτη μέλη που πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα. Αυτό συχνά σημαίνει ότι οι θέσεις της Ευρώπης αποδυναμώνονται εξαιτίας της ανταγωνιστικής στάσης κάποιων μελών.
Την ώρα που η ΕΕ επιχειρεί να βρει έναν κοινό στόχο που να ικανοποιεί όλα τα κράτη μέλη, η Κίνα ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα προωθήσει περαιτέρω την στρατηγική εμπιστοσύνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Ευρώπη δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στην ΕΕ.
Ωστόσο, ανεξάρτητα με την επιτυχία των μελλοντικών εμπορικών προτύπων και των κοινών συμφερόντων, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ζητήσει το λόγο από την Κίνα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως σε ότι αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ.
Προ ημερών το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο καλεί την Επιτροπή να σκληρύνει την στάση της απέναντι στο Πεκίνο για το θέμα αυτό, ακόμα δε και να σκεφτεί την περίπτωση
προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρόθεση της Κίνας να επιβάλει νόμο που παραβιάζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να θέσει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Δικαστήριο υπό το σκεπτικό ότι η Κίνα παραβιάζει με τον νόμο αυτό την Κοινή Διακήρυξη με τη Βρετανία του 1984.