Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Παναμά υπέγραψαν συμφωνία για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης και τη μεγέθυνση της πρόσβασης στη νόμιμη μετανάστευση, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν.
Ο κ. Μπλίνκεν άρχισε χθες στην παναμαϊκή πρωτεύουσα τη νέα διπλωματική επίθεση της Ουάσινγκτον με σκοπό να περιοριστεί το κύμα της παράτυπης μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ.
Στη διήμερη επίσκεψη, στην οποία τον συνοδεύει ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, θα έχουν συναντήσεις με ομολόγους τους από 20 και πλέον χώρες για να συζητήσουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Στον πρόεδρο του Παναμά, τον Λαουρεντίνο Κορτίσο, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε τη «σημασία» που δίνει η Ουάσινγκτον στην «περιφερειακή συνεργασία» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για «ασφαλή, συντεταγμένη και ανθρώπινη» μετανάστευση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Νεντ Πράις.
Ο κ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κολομβία τον Οκτώβριο του 2021, για το ίδιο θέμα.
«Δεν υπήρχαν ποτέ τόσο πολλοί εκτοπισμένοι σε παγκόσμια κλίμακα, άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι εμείς το βιώνουμε αυτό εδώ, στο ημισφαίριό μας», είπε ο κ. Μπλίνκεν προτού συναντηθεί με τον ομόλογό του.
Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Μάρτιο πάνω από 221.000 μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό, τον υψηλότερο αριθμό μέσα σε έναν μήνα την τελευταία εικοσαετία και πλέον.
Πολίτες του Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Αϊτής και της Ονδούρας, μεταξύ άλλων, φεύγουν για να σωθούν από την ακραία φτώχεια, την ενδημική βία και τις φυσικές καταστροφές που επιτείνει η κλιματική αλλαγή.
Η αφιλόξενη ζούγκλα Νταριέν, φυσικό σύνορο του Παναμά και της Κολομβίας, έχει μετατραπεί σε μέρος της μεταναστευτικής οδού από τη Νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ. Ειδικά για πολίτες της Βενεζουέλας, της Αϊτής, της Σενεγάλης, της Κούβας.
Το 2021, πάνω από 133.000 μετανάστες πέρασαν από τη ζούγκλα αυτή, αριθμός-ρεκόρ που ξεπέρασε αυτόν που είχε καταγραφεί από το 2010 ως το 2020. Ως τώρα φέτος, έχουν κάνει την ίδια διαδρομή 13.000 άνθρωποι, διπλάσιοι από ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Αναλαμβάνοντας την εξουσία στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να εξετάσει τις ριζικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης στην κεντρική Αμερική και να υιοθετήσει πιο ανθρώπινη προσέγγιση από αυτή του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021).
Όμως απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης υποχρέωσε την κυβέρνησή του να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που είχε καταρτίσει εκείνη του κ. Τραμπ και προβλέπει ότι οι μετανάστες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στο Μεξικό –και όχι στις ΗΠΑ– ώσπου να αποπερατώνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους να τους χορηγηθεί άσυλο.
Πάντως, την 23η Μαΐου, η Ουάσινγκτον αναμένεται να τερματίσει τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που τής επέτρεπαν να απελαύνει με ταχείες διαδικασίες παράτυπους μετανάστες στο Μεξικό.