Επιμένει στα fake news και τη προπαγάνδα κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, μία μόλις ημέρα μετά τις διαβουλεύσεις του με την ηγεσία της ΕΕ, κάνοντας εκ νέου λόγο για «δολοφονικές» ενέργειες των ελληνικών αρχών κατά μεταναστών στα σύνορα, ενώ προανήγγειλε και συνάντηση με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Τρίτη. Παράλληλα, εξαπέλυσε εκ νέου προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ προειδοποίησε πως η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή σε αυτό που αποκάλεσε καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.
Συγκεκριμένα, ο Ρ.Τ. Ερντογάν επανέλαβε την θέση ότι τουλάχιστον 4-5 μετανάστες έχασαν την ζωή τους από ελληνικά πυρά, συμπληρώνοντας ότι «κάποιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι' αυτό . Δεν θα το αφήσουμε εκεί». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι όσα στοιχεία διαθέτει και για κακοποιήσεις μεταναστών και προσφύγων στην ελληνοτουρκική μεθόριο προτίθεται η τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ να τα καταθέσει κατά την συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών φέτος
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής από τις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει προς το παρόν τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, και κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει τα δικά της σύνορα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου για τη μεταναστευτική κρίση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και πιθανόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Θα συναντηθούμε στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη (17 Μαρτίου)», δήλωσε, σύμφωνα με το Anadolu.
Επίσης, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι θα πρέπει να μάθει περισσότερα όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους [ο Κυριάκος Μητσοτάκης] «Θα πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»
Αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος και κατά της ΕΕ αναφέροντας ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την Τουρκία και τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως ξεκινά μια νέα φάση στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς ανέφερε ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα και θα συνεχίσουμε. Η Τουρκία πλήρωσε μεγάλο τίμημα για την εκεχειρία και την προστασία των αμάχων στην Ιντλίμπ της Συρίας, τώρα θα πρέπει να κάνει κι η ΕΕ αυτό που της αναλογεί», καταγγέλοντας παράλληλα την Ένωση ότι κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε με την Άγκυρα στο προσφυγικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος «Ένας από τους κύριους λόγους για τα προβλήματα είναι ότι τα κανάλια διαλόγου μεταξύ μας δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Η Ευρώπη πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα».
Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ
«Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι «η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί».
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε συγκεκριμένα: «Η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα».
Όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός, η Τουρκία ελπίζει να επιτύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι τις 26 Μαρτίου. «Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών», η οποία διεξαχθεί την ίδια ημέρα, δήλωσε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στην προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.