Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατόπιν αιτήματος ευρωπαϊκών χωρών, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και το ρωσικό TASS.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν η Γερμανία και η Γαλλία και την στήριξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Εσθονία, το Βέλγιο και η Βρετανία.
Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, δείχνει να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις με την Αρμενία να κατηγορεί την Τουρκία για εμπλοκή της, με αποστολή στρατιωτικού υλικού και μισθοφόρους στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και το τελευταίο να κηρύττει μερική επιστράτευση δεύτερη μέρα των συγκρούσεων. Οι εξελίξεις αυτές δοκιμάσουν τις ήδη επιβαρυμένες ρωσοτουρκικές σχέσεις, ενώ αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.
Οι μάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής το θάνατο σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην πιο σοβαρή αναζωπύρωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών από το 2016. Και οι δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από χθες. Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.
Στη διάρκεια των νέων συγκρούσεων, τουλάχιστον άλλοι 15 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όπως, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από 24 σε 39.
Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή, το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί. Επιπλέον πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.
Φόβος ολοκληρωτικού πολέμου
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1990. Οι μάχες διεξάγονται σε όλα τα τμήματα του μετώπου», είπε η Αλέσια Βαρτανιάν, υψηλόβαθμη αναλύτρια του Crisis Group για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Η Βαρτανιάν είπε ότι η χρήση πυραύλων και πυροβολικού θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο τους αμάχους και σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δυσκολότερο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με διπλωματικά μέσα. «Αν υπάρξουν μαζικές απώλειες (σ.σ. αμάχων) θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν οι μάχες και σίγουρα θα βλέπαμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την πιθανή παρέμβαση της Τουρκίας ή της Ρωσίας ή και των δύο», εξήγησε.
Από την πλευρά της, η σκηνοθέτιδα Άντζελα Φρανγκιάν που ζει στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε στο Reuters ότι οι κάτοικοι έχουν σπεύσει στα καταφύγια και ότι ακούγονται συνεχώς βομβαρδισμοί. Όλα τα καταστήματα έκλεισαν και σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους.
Στήριξη Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν
Στο έκρυθμο σκηνικό που επικρατεί στην περιοχή ήρθε να προστεθεί και η παρέμβαση Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Αρμενία θα πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από τα εδάφη των Αζέρων που έχει καταλάβει, και ότι έχει έρθει η ώρα να δοθεί τέλος στην κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση που ξεκίνησε με την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το έδαφος που έχει καταλάβει, η περιοχή θα ξαναβρεί την ειρήνη και την αρμονία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή πρόταση δεν θα ήταν μόνο άδικο και παράνομο, αλλά θα συνέχιζε να είναι ένα κακό μάθημα για την Αρμενία».
#video | President @RTErdogan calls on #Armenia to withdraw from #Azerbaijan’s #occupied lands pic.twitter.com/xcamee3oGa
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) September 28, 2020
«Η Τουρκία έστειλε 4.000 Σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν»
Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Αρμενίας στη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 4.000 μαχητές από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.
Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο πρέσβης υποστήριξε ότι οι μαχητές από τη Συρία συμμετέχουν στις συγκρούσεις που σημειώνονται στην περιοχή για δεύτερη μέρα σήμερα. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, παραδοσιακά συμμάχου της Αρμενίας, κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μεταδίδει το Interfax.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία έχει "άμεση παρουσία στο έδαφος". Επίσης αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί "πολεμούν στο πλευρό" του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως προσθέτει, χρησιμοποιεί επίσης τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών.
Τουρκία: Η Αρμενία να σταματήσει τις επιθέσεις
Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αρμενία οφείλει να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και να στείλει πίσω τους "μισθοφόρους και τους τρομοκράτες" που έφερε από το εξωτερικό για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου συγκρούονται αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.
"Η Αρμενία οφείλει αμέσως να σταματήσει τις επιθέσεις της, να στείλει πίσω τους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που έφερε από το εξωτερικό και να αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις, κατά τις οποίες σφοδρά πυρά ανταλλάσσονται για δεύτερη ημέρα σήμερα ανάμεσα σε αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.
Σε αντίθετα στρατόπεδα Άγκυρα - Μόσχα
Οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων φέρνουν για μια ακόμη φορά σε αντίθετα στρατόπεδα την Άγκυρα με την Μόσχα, αναφέρει η Deutsche Welle. Όπως σημειώνει η Τουρκία δεν στηρίζει απλά Αζερμπαϊτζάν.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συνομιλία και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Πρόσφατα έκανε κοινή στρατιωτική άσκηση και συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση του στρατού των Αζέρων. Μάλιστα τα τουρκικά μέσα προβάλλουν βίντεο τουρκικών ντρόουν Μπαϊρακτάρ που συμμετέχουν στις συγκρούσεις στην περιοχή, σημειώνει και αναφέρει πως στην Τουρκία έχει προκαλέσει αντιδράσεις η δήλωση του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ουνάλ Τσεβίκοζ, που επέκρινε την κυβέρνηση γιατί μετέφερε τζιχαντιστές και όπλα στην παραμεθόριο Αρμενίας - Αζερμπαϊιτζάν.
Αναλυτές διαφωνούν αν οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν που ήδη δηλώνει ότι έχει ανακαταλάβει 6 χωριά και ότι ξεκινάει επίθεση σε όλο το μέτωπο, είναι προσχεδιασμένες με συμμετοχή της Τουρκίας. Προφανώς, σημειώνουν, για να στρέψει την προσοχή της Ρωσίας σε ένα ακόμη μέτωπο ή αν πρόκειται για κίνηση της Μόσχας για να απασχολήσει την Τουρκία και στα βορειοανατολικά.
Όπως είναι γνωστό, στο Ιντλίμπ της Συρίας, έχουν σταματήσει οι κοινές περιπολίες Τουρκίας Ρωσίας και ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την περιοχή. Παράλληλα οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντίθετες παρατάξεις και στην Λιβύη όπου η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν όχι εκρηκτική.