Συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας

Συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Ασία στα τέλη του Ιουνίου για τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών του κόσμου στην Ιαπωνία, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες «θα συνεχίσουν τον στενό συντονισμό τους ως προς τις προσπάθειες για να επιτευχθεί η πλήρης, απόλυτα επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας και θα συζητήσουν «τρόπους να ενισχυθεί» η συμμαχία των χωρών τους, αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η ένταση ξανάγινε το κύριο στοιχείο στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας μετά το φιάσκο στο οποίο απέβη η δεύτερη συνάντηση κορυφής του Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε δύο φορές σε πυραυλικές δοκιμές τις τελευταίες εβδομάδες, για πρώτη φορά μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Μουν εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι νέες δοκιμές αποτελούσαν μια ένδειξη της αγανάκτησης της Πιονγκγιάνγκ για την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι. Ο Τραμπ υποβάθμισε τις δοκιμές αυτές στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως «προς το παρόν», δεν θεωρεί ότι υπήρξε «παραβίαση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου τη σύλληψη φορτηγού πλοίου που η Ουάσινγκτον ερίζει ότι έκανε παράνομα παραδόσεις άνθρακα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

Η σύνοδος της G20 είναι προγραμματισμένο να γίνει την 28η και την 29η Ιουνίου στην Οσάκα.

Σε δική της ανακοίνωση, που αντανακλά τις διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του προβλήματος της Βόρειας Κορέας, η νοτιοκορεάτικη προεδρία ανέφερε ότι ο Τραμπ και ο Μουν θα συζητήσουν για την προσπάθεια να αποκατασταθεί «διαρκής ειρήνη μέσω της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», όχι μόνο της Βόρειας Κορέας. Ο όρος παραπέμπει στη συμφωνία Τραμπ-Κιμ στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, που όμως --λόγω της αοριστίας του-- επέτρεψε σε έκαστη πλευρά να του δώσει διαφορετική ερμηνεία. Η Βόρεια Κορέα λέει πως «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» σημαίνει πως θα αποσυρθούν επίσης τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα και οι 28.500 αμερικανοί στρατιωτικοί που παραμένουν στην επικράτεια της Νότιας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ