Συνάντηση Σολτς με τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής

Συνάντηση Σολτς με τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

«Στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ευρώπης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Σολτς διαβεβαιώνοντας ότι πιστεύει στις «προόδους» που έχουν σημειωθεί χάρη στις εντατικές διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Αφού συναντήθηκε χθες με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, ο διάδοχος της Άγγελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να μοιραστεί την αισιοδοξία του με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Ανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ

 

Η συνάντηση είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς η δέσμευση του ΝΑΤΟ προς την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής –το ανατολικό και στρατηγικά ευαίσθητο άκρο της Συμμαχίας-- αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας με τη Ρωσία, η οποία ζητεί το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει την ανάπτυξή του στην περιοχή.

Ο Σολτς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Γερμανία, η οποία ηγείται μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου έχουν αναπτυχθεί 500 Γερμανοί στρατιώτες, είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής.

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, που είχε στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, και μετά μια συνάντηση την Τρίτη στο Βερολίνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, ο Σολτς συνεχίζει και σήμερα τις επαφές, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε μια ευαίσθητη θέση μεταξύ των προσδοκιών των δυτικών της συμμάχων και της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής πραγματοποιείται πριν την ομιλία του καγκελαρίου στην Μπούντεσταγκ και λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίσκεψή του στη Ρωσία, όπου ο Σολτς θα συναντηθεί στις 15 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι επιφυλάξεις του Βερολίνου να επιτρέψει στην Εσθονία να προσφέρει γερμανικά όπλα στην Ουκρανία προκάλεσαν αναταράξεις τις τελευταίες εβδομάδες και ο Σολτς προσπαθεί πλέον να αλλάξει την εικόνα του και να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα την κρίση.

Την ίδια ώρα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στην κρίση. Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ότι ο αγωγός «δεν θα προχωρήσει», αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό βουλευτή.