Συναγερμός στην ΕΕ και σχέδιο 14 σημείων για το «άτακτο» Brexit

Συναγερμός στην ΕΕ και σχέδιο 14 σημείων για το «άτακτο» Brexit

Το σχέδιο της για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για 14 μέτρα με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, που αφορούν συγκεκριμένους τομείς, με στόχο να μην υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων «27», εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταφέρει να κυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης που εγκρίθηκε από τη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου.

«Το πακέτο που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνει 14 μέτρα που αφορούν συγκεκριμένους τομείς στους οποίους ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ των 27. Στους τομείς αυτούς ανήκουν, εκτός των άλλων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι αερομεταφορές, τα τελωνεία και η κλίματική πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. 

Καθώς απομένουν 100 ημέρες από την 29η Μαρτίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εγκαταλείψει και επισήμως την ΕΕ, η Επιτροπή κρίνει πως είναι «απαραίτητο και επείγον να εγκρίνει αυτά τα μέτρα σήμερα» προκειμένου να περιορίσει «τις πιο σημαντικές ζημιές» που θα προκληθούν από το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό οι  βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να πετάξουν στην επικράτεια της ΕΕ, να πραγματοποιούν τεχνικές στάσεις, χωρίς όμως ελεύθερη αποβίβαση επιβατών, και θα μπορούν να κάνουν πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Επιπλέον, η ΕΕ θα προτείνει μέτρα που θα διασφαλίζουν τη διαρκή ισχύ των «πιστοποιητικών ασφάλειας» που επιτρέπουν τη συνέχιση των πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών μελών, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ανάλογο πακέτο έκτακτων μέτρων είχε εγκριθεί και από το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας, καθώς το σενάριο του «άτακτου» Brexit μοιάζει καθημερινά πιο πιθανό -έστω κι αν επί της ουσίας, είναι ανεπιθύμητο για όλες τις πλευρές, εκτός από τους σκληροπυρηνικούς των κυβερνώντων Τόρις, οι οποίοι έχουν «στριμώξει» για τα καλά την Τερέζα Μέι. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, η πολιτική και κυβερνητική κρίση συνεχίζεται στο Λονδίνο. Ήδη, για του λόγου το αληθές, «τρέχουν» δύο προτάσεις μομφής που πρέπει να συζητηθούν στο κοινοβούλιο: Η μία, των Εργατοικών, αφορά την ίδια την πρωθυπουργό, ενώ η δεύτερη, την οποία κατέθεσαν από κοινού όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, θέτει στο στόχαστρο όλη την κυβέρνηση.