Η συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ είχε ως βασικό στόχο την επιβεβαίωση του πυρηνικού status quo, σε σχέση με τη Ρωσία και τη μείωση της έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Τα όρια που μπήκαν για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της σύγκρουσης φαίνεται να τέθηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ η Ρωσία, με τον Πούτιν απών, φαίνεται να εξέφρασε τις ανησυχίες της, ως η χαμένη αυτής της σύγκλισης.
Η πρώτη συνάντηση μετά από καιρό μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου του Μπαλί διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Έχοντας στείλει αρκετά μηνύματα προς την κατεύθυνση του Πεκίνου το τελευταίο διάστημα, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να εκτονώσει τα πνεύματα. Η αποτροπή της προσέγγισης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, έπειτα από την έντονη αναχαίτηση των φιλοδοξιών και των δύο από την Ουάσιγκτον αποτέλεσε ένα σοβαρό κίνητρο.
Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του υιοθέτησε έναν μειλίχιο τόνο, ομνύοντας στην πολιτική της μίας Κίνας, θέλοντας να καθησυχάσει το Πεκίνο για την Ταϊβάν και προσπαθώντας να δεσμεύσει τον Σι Τζινπίνγκ ώστε να μην προχωρήσει σε μία εισβολή.
Η προσέγγιση βέβαια δεν σημαίνει πως μεταβάλλεται σημαντικά η κατάσταση στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο οικονομικός ανταγωνισμός για την επικράτηση στον Ειρηνικό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Κίνα αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η ανησυχία για τη θεαματική αύξηση στο συμβατικό και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας παραμένει. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον ήθελε να δείξει στη Μόσχα πως δεν θα πρέπει να διανοηθεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο της Ουκρανίας, προσπαθώντας να τονίσει τον κοινό βηματισμό με το Πεκίνο.
Θέλοντας να μεταφέρει το μήνυμα στον μικρότερο εταίρο της, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι περιέγραψε ως ορθολογική και υπεύθυνη τη θέση της Ρωσίας ότι ένας πυρηνικός πόλεμος, δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.
Η Κίνα μπορεί να θέλει να διατηρήσει τη σχέση της με τη Ρωσία και να συνεχίζει να απολαμβάνει διάφορα οφέλη, όπως την προμήθεια πετρέλαιου και φυσικού αέριου με σημαντική έκπτωση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το Πεκίνο θα αφήσει το Κρεμλίνο να ορίζει τη στάση της Κίνας, ούτε να την παρασέρνει σε λανθασμένες ατραπούς.
Άλλωστε η Ρωσία είναι πολύ θορυβώδης διεθνώς, εισβάλλοντας στην Ουκρανία, απειλώντας με πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, σε μία χρονική στιγμή που το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς θέλει να επεκτείνεται προσεκτικά και σταθερά, με πυξίδα την οικονομική μεγέθυνση του. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα ανταποκρίθηκε, θέλοντας να αποφύγει να φανεί πως δεν είναι στα αμερικανικά κελεύσματα.