Όλες οι επιθέσεις εναντίον των Σύρων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία του Ιντλίμπ, πρέπει να σταματήσουν, συμφώνησαν απόψε οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, στη συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
"Οι ηγέτες είπαν ότι θα εργαστούν ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και μόνιμη επιστροφή των προσφύγων (στη Συρία) και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οικοδεσπότης της συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν επίσης ότι στηρίζουν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τον Γασάν Σαλαμέ, στην προσπάθειά του να προωθήσει μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα αυτή.
Ωστόσο, στη συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας δεν κατάφεραν να άρουν «όλες τις αμφισημίες», σύμφωνα με τον Μακρόν.
Η συνάντηση αυτή, που οργανώθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ με φόντο τη συριακή κρίση, ήταν «καλή και ουσιώδης», είπε η Μέρκελ. Όμως «δεν μπορεί να είναι παρά η αρχή μιας μακράς συζήτησης, επειδή ο χρόνος ήταν υπερβολικά περιορισμένος», πρόσθεσε. Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι μια νέα τετραμερής συνάντηση ενδέχεται να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.
Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι οι τέσσερις ηγέτες έδειξαν ότι σαφής πρόθεσή τους ήταν «να πουν ότι προτεραιότητά τους είναι ο αγώνας κατά του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και της τρομοκρατίας στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής. Υπήρξε επίσης «πολύ ισχυρή σύγκλιση» απόψεων μεταξύ τους όσον αφορά το θέμα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.
Όμως «δεν δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις και δεν άρθηκαν όλες οι αμφισημίες», πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τον Ερντογάν που έφτασε στο σημείο να πει ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρός». Με την Τουρκία «υπάρχουν διαφωνίες που επιμένουν, επιλογές που δεν είναι οι ίδιες, αλλά υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε», εξήγησε.
Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, ιδίως αφότου ξεκίνησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχου της Δύσης στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Μακρόν είπε ότι δεν η Γαλλία δεν έχει «καμία αμφιβολία» όσον αφορά το PKK, που επίσης το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Όμως εκτιμά ότι οι πολιτικές οργανώσεις που αγωνίζονται εναντίον του ΙΚ δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές στο σύνολό τους, έστω και αν ορισμένες μπορεί να έχουν σχέσεις με άλλες τρομοκρατικές ομάδες. «Ξέρουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των μεν και των δε», υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου