Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν υπέγραψαν τη συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν εντός 14 μηνών. Από τη μεριά τους οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να διακόψουν κάθε δεσμό με την αλ Κάιντα. Πρόκειται για σημαντικό βήμα στον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 18 χρόνια.
Συγκεκριμένα από την Ντόχα του Κατάρ όπου υπογράφηκε η συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν την υπόσχεσή τους» ότι θα διακόψουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα και θα συνεχίσουν να μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν σε αυτήν τη συμφωνία αφού παραδέχτηκαν ότι ήταν ανέφικτη μια στρατιωτική νίκη τους στο Αφγανιστάν. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 14 μηνών.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η αμερικανική και η αφγανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη δύναμη που διατηρούν στο Αφγανιστάν στους 8.600 στρατιώτες μέσα σε διάστημα 135 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής. Η αποχώρηση των στρατιωτών ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν.
Η Καμπούλ θα δεσμευτεί να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέχρι τις 29 Μαΐου να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν πόρους για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Παραλλήλως, θα αποφύγουν να χρησιμοποιούν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν και δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.
Από τη μεριά του ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι το κίνημά του δεσμεύεται από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι επιθυμεί ένα "ισλαμικό καθεστώς" για το Αφγανιστάν. Για τον λόγο αυτό, ο Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ κάλεσε όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να εργαστούν για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού συστήματος.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Συμμαχία στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο «να προσαρμόσει, να μειώσει» την παρουσία του στο Αφγανιστάν αφού υπογραφεί η συμφωνία.