Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πριν μερικές εβδομάδες, ο Τζουζέπε Κόντε είχε απειλήσει να παραιτηθεί από πρωθυπουργός εάν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν σταματούσαν να τσακώνονται δημοσίως και να εκθέτουν και τον ίδιο και την Ιταλία συνολικά. Σε απάντηση, αμφότεροι περιορίστηκαν σε ανέξοδες διαβεβαιώσεις, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν επί της ουσίας κάτι στην συμπεριφορά τους.
Όσο για τον ίδιο τον ίδιο τον Κόντε, συνέχισαν να τον υπολογίζουν ακριβώς όσο και πριν διατυπώσει την απειλή του – ελάχιστα! Όσοι δε διατηρούν αμφιβολίες περί αυτού, καλά θα κάνουν να διαβάσουν τι συνέβη χθες.
Το πρωί, λοιπόν, ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον Κόντε (αλλά και τον Ντι Μάιο) αναφορικά με το ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στη χώρα. Έτσι, κάλεσε συνάντηση με τους «κοινωνικούς εταίρους», ήτοι με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των συνδικάτων, με τους οποίους συζήτησε τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος θεωρητικά πρόκειται να παρουσιαστεί στις αρχές του φθινοπώρου.
Με απλά λόγια, ο Σαλβίνι έκανε κάτι που ανήκει σαφέστατα – στην Ιταλία και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα – στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού, χωρίς να ρωτήσει κανέναν τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεσμεύτηκε ότι η δουλειά θα τελειώσει νωρίτερα (μέσα στο καλοκαίρι), ενώ πρακτικά προανήγγειλε και την υιοθέτηση ενός «οριζόντιου φόρου» 15% για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 55.000 ευρώ – κάτι που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες και σε νέες απειλές για επιβολή κυρώσεων.
Εγώ κάνω κουμάντο!
Η αντίδραση του Κόντε ήταν αναμενόμενη – και οργισμένη. «Η επεξεργασία του προϋπολογισμού γίνεται εδώ, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν γίνεται πουθενά αλλού. Δεν γίνεται σήμερα και δεν είναι ευθύνη κανενός άλλου να ορίσει το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε μεταξύ άλλων το σχόλιό του, ενώ έκανε λόγο και για «θεσμικό ατόπημα» από την πλευρά του Σαλβίνι.
Ωστόσο, η πρόκληση του τελευταίου δεν περιορίστηκε στην πραγματοποίηση της σύσκεψης και στα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν, αλλά και στους συμμετέχοντες. Ειδικά σε έναν από αυτούς: Τον Αρμάντο Σίρι, κορυφαίο στέλεχος της Λίγκας και υφυπουργό Μεταφορών μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση μετά από απαίτηση του πρωθυπουργού, αλλά και του έτερου κόμματος της κυβέρνησης, του Κινήματος Πέντε Αστέρων, εξαιτίας της (φερόμενης) εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς.
«Εάν αυτή ήταν μια κομματική συνάντηση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την παρουσία του Σίρι. Στην περίπτωση, όμως, που επρόκειτο για μια συνάντηση στο πλαίσιο της κυβέρνησης, τότε η παρουσία του δεν ήταν καλή», σημείωσε ο Κόντε – ενώ εμφανής ήταν και η δυσφορία από την πλευρά του Ντι Μάιο.
Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, δεν θα είναι παράδοξο εάν οι επόμενες συνεδριάσεις του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου, κυρίως αυτές που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, διεξαχθούν όχι στη βουλή ή την έδρα της κυβέρνησης, αλλά μέσα στο... Κολοσσαίο!
Φωτογραφία: AP Photo/Allessandra Tarantino