Το Κουρδικό και η προσπάθεια της Τουρκίας να «καθαρίσει» το έδαφος στη βορειοανατολική Συρία ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στην περιοχή, αναδεικνύεται όχι απλώς σε ένα ακόμη εμπόδιο για την ομαλοποίηση των σχέσεων Ουάσιγκτον - Άγκυρας, αλλά και ένα σημείο προσωπικής αντιπαράθεσης, καθώς έχει βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο τόσο για τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και για τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτηρίσθηκε ως ο πιο φιλοκούρδος Αμερικανός ηγέτης που υπήρξε ποτέ, καθώς για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες υπερασπίστηκε και στήριξε όσο λίγοι, την κουρδική υπόθεση.
Από την άλλη πλευρά ο Τ. Ερντογάν δεν έχει κανένα περιθώριο να επιτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Βορειοανατολική Συρία, η οποία τώρα ελέγχεται από το YPG, το οποίο θεωρεί ότι είναι το «αδελφό» κόμμα του PKK. Και το κουρδικό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον Τ. Ερντογάν που μπαίνει σε μακρά προεκλογική περίοδο, καθώς χωρίς την κουρδική ψήφο στην Τουρκία δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του το 2023.
Ο Τ. Ερτογάν τη Δευτέρα το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προειδοποίησε ότι θα παρέμβει στρατιωτικά η Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπίσει τους «τρομοκράτες» στη Βορειοανατολική Συρία.
Ουσιαστικά απειλεί με τρίτη επέμβαση στο συριακό έδαφος σε μια περίοδό που δέχεται πιέσεις η Τουρκία και από τον σύμμαχο των Ρώσων, πρόεδρο Άσαντ για εγκατάλειψη περιοχών που έχει καταλάβει και αποτελούν ακόμη και σήμερα ορμητήριο αντικυβερνητικών ένοπλων ομάδων, τις οποίες ο συριακός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο.
Είναι μια σπασμωδική αντίδραση της Άγκυρας στο σοκαριστκό για την τουρκική ηγεσία, περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου Μπάιντεν στην πρόεδρο της Γερουσίας Ν. Πελόζι για την κατάσταση στη Συρία που δηλώνει ότι οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον της βορειοανατολικής Συρίας (που ελέγχεται από τους Κούρδους) συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ:
«Η κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως τις ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, ή του ISIS, θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και εξακολουθεί να αποτελεί ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε με το εκτελεστικό διάταγμα 13894 όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με αυτήν» ανέφερε η επιστολή Μπάϊντεν η οποία ετσι έδινε εντολή για συνέχιση των κυρώσεων κατά τούρκων πολιτών..
Το μεγάλο πρόβλημα για τον κ.Ερντογάν είναι ότι το YPG και η κουρδική οντότητα στην Βορειοανατολική Συρία ,αποτελούν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Και φυσικά κάθε άλλο παρά ήταν τυχαία η επίθεση που εξαπέλυσε στις 30 Σεπτεμβρίου ο Τ. Ερντογάν εναντίον του Αμερικανού Προεδρικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή Μακ Γκεργκ, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε ανάλογες θέσεις και με την κυβέρνηση Ομπάμα και με την κυβέρνηση Μπάιντεν και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της διαμόρφωσης της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία που προέβλεπε και στη Συμμαχία με το κουρδικό στοιχείο.
Οι φωτογραφίες του Μακ Γκεργκ να επισκέπτεται τη βόρεια Συρία και να διαπραγματεύεται και να βραβεύεται από τους Κούρδους του YPG στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα την τουρκική ηγεσία.
Όμως μια ακόμη φωτογραφία την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε οργή στην Άγκυρα. Αντιπροσωπεία της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) έγινε δεκτή και είχε διαβουλεύσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βούληση συνέχισης στήριξης της AANES δηλώνοντας ότι η αμερικανική παρουσία στη Βορειοανατολική Συρία θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί η προσπάθεια για ανοικοδόμηση της περιοχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια της AANES για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης.
Η Ίλχαν Εχμέντ κουρδικής καταγωγής πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Syrian Democratic Council που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, σε δηλώσεις της στο Reuters δήλωσε ότι απέσπασαν την υπόσχεση των Αμερικανών ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διαλύσουν το Ισλαμικό Κράτος και να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση της Βορειοανατολικής Συρίας και ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την περιοχή.
Δεν ήταν τυχαίο ότι λίγες ημέρες μετά αποδόθηκε στους Κούρδους του YPG η επίθεση από την οποία βρήκαν τον θάνατο δυο τούρκοι αστυνομικοί (παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί πολλές επιθέσεις των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων εναντίον κουρδικών θέσεων) ώστε να ασκηθεί πίεση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όμως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στο YPG και αφού καταδίκασε τις διασυνοριακές επιθέσεις γενικώς, κάλεσε «όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός για να ενισχύσουν τη σταθερότητα στη Συρία και να εργασθούν για πολιτική λύση στη σύγκρουση».
Για τους Αμερικανούς εξάλλου οι οποίοι έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την παρουσία τους στο Συριακό έδαφος και πολύ σύντομα θα ελαχιστοποιήσουν την παρουσία τους και στο Ιράκ, ο κουρδικός θύλακας στη βορειοανατολική Συρία αποτελεί μια ζώνη ασφάλειας και οι Κούρδοι, ο μόνος παίκτης με τον οποίο μπορεί να συμμετέχουν στο «παιγνίδι» επιρροής στην περιοχή αυτή.
Σε ό,τι αφορά την προσωπική θέση του προέδρου Μπάιντεν απέναντι στο Κουρδικό έχει στείλει πολλά μηνύματα τα τελευταία χρόνια.
Ο Τ. Μπάιντεν τον Μάιο του 2015 έλεγε στον Μ. Μπαρζανί πρόεδρο της ημιαυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν :«... θα δουμε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στη διάρκεια του βίου μας».
Το 1991 είχε αποδοκιμάσει τον τότε πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο επειδή επέτρεψε στις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν να ανακαταλάβουν τις περιοχές που είχαν ελευθερώσει οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ. Το 2002 μιλώντας ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, στο κοινοβούλιο στο ιρακινό Κουρδιστάν τους διαβεβαίωνε ότι «τα βουνά δεν είναι οι μοναδικοί φίλοι τους».
Μετά το 2003 και την εισβολή στο Ιράκ ο Μπάιντεν πρότεινε ομοσπονδιακό μοντέλο με την κουρδική, σουνιτική και σιϊτική περιοχή για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Ο Μπάιντεν άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ για την πολιτική της έναντι των κούρδων με αποκορύφωμα το πράσινο φως που δόθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ στον πρόεδρο Ερντογάν για να εξαπολύσει την επίθεση εναντίον του SDF, με τον Μπάιντεν να χαρακτηρίζει τον Τραμπ ως τον «πιο απερίσκεπτο και ανίκανο αρχηγό που είχαμε ποτέ».
Μετά και την τελευταία επιστολή προς τη Γερουσία αλλά και τον διορισμό του Μακ Γκεργκ σε μια θέση που ουσιαστικά χαράζει την πολιτική για το Κουρδικό, η Τουρκία έχει πραγματικούς λόγους να ανησυχεί. Και αυτό μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την πιθανολογούμενη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στην Ρώμη.
Όσο για την απειλή επίθεσης στη Βορειοανατολική Συρία, πιθανότατα ο Τ. Ερντογάν θα πρέπει να το ξανασκεφθεί πριν επιχειρήσει να δοκιμάσει τις ανοχές όχι μόνο της Ουάσιγκτον αλλά και της Μόσχας...