Σύγκρουση Κίνας - ΗΠΑ με φόντο το Χονγκ Κονγκ

Σύγκρουση Κίνας - ΗΠΑ με φόντο το Χονγκ Κονγκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Παρά την απόφαση της Κάρι Λαμ κυβερνήτη του Χόνγκ Κόνγκ να αναστείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, προκειμένου να γίνουν «βελτιώσεις», οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν, ζητώντας την «κεφαλή της επί πίνακι». Την ίδια ώρα, η Κίνα στηρίζει την κυβερνήτη θεωρώντας ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα ακόμα μέτωπο της διαμάχης με τις ΗΠΑ. 

H κρίση λοιπόν που εκτυλίσσεται όμως στην άλλοτε Βρετανική αποικία που το 1997 πέρασε στον Κινεζικό έλεγχο παίρνει ήδη άλλες διαστάσεις. Στο Πεκίνο οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος θεωρούν ότι πίσω από τους διαδηλωτές βρίσκεται η Ουάσινγκτον. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «Global Times», επίσημο όργανο του ΚΚ Κίνας έγραφε «χωρίς την στήριξη ξένων δυνάμεων, ειδικότερα των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές δεν θα είχαν την δυνατότητα να κάνουν τόσο μαζικές κινητοποιήσεις».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήδη δέχεται εισηγήσεις από τους συμβούλους του να απαντήσει «με σιδερένια πυγμή», καθώς σύμφωνα με την φράξια των άτεγκτων εντός του ΚΚ «αν υποχωρήσει θα δείξει αδυναμία στους Αμερικανούς». Ο Σι πάντως ουδεμιά διάθεσης υποχώρησης δείχνει, αφού από καιρό εις καιρόν  είχε φροντίσει να τονίσει τις διαθέσεις του. Πριν δυο χρόνια εξάλλου, το 2017, στην επέτειο της «ανεξαρτησίας» του Χόνγκ Κονγκ, έδωσε μια σκληροπυρηνική ομιλία, η οποία ουσιαστικά «ενταφίαζε» τα όνειρα των κατοίκων του για δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Το Χόνγκ Κόνγκ παρουσιάζεται λοιπόν από τους Κινέζους αξιωματούχος ως ακόμα μια πλευρά του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο, Ως γνωστόν το πρώτο και σημαντικότερο «μέτωπο» είναι αυτό του εμπορικού πολέμου, όπου η «μάχη χαρακωμάτων» ανάμεσα στις δυο πλευρές, έχει όπως φαίνεται πρώτο και μεγαλύτερο «θύμα» την Κινεζική εταιρεία Huawei, η οποία μόλις χθες ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημιές ύψους 25 δις δολαρίων ύστερα από την αμερικανική εκστρατεία εναντίον της. Oι ΗΠΑ την κατηγορούν για κατασκοπεία εκ μέρους του Πεκίνου και την ενέταξαν πριν από λίγο καιρό στην «μαύρη λίστα». Παράλληλα πιέζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους της να την αποκλείσουν από την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Από την πλευρά του ο Τραμπ δέχεται εισηγήσεις να απαντήσει στους Κινέζους κάνοντας χρήση του Νόμου «Ειδικής Μεταχείρισης» του Χόνγκ Κονγκ του 1992. Βάσει του νόμου αυτού, ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος αν κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε τελειώνουν τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα. Ειδικοί θεωρούν ότι «αν ο Τραμπ κάνει μια τέτοια κίνηση τότε τελειώνει το Χόνγκ Κονγκ όπως το γνωρίζει ο πλανήτης».