Ευθεία σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας προκαλεί το θέμα των Ιμάμηδων και η παρέμβαση Μακρόν ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τους νόμους της Τουρκίας στη Γαλλία». Για «ισλαμοφοβικές» δηλώσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντοπ.
Την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η πρόθεση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να μπει τέλος στην πρακτική που θέλει ξένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τουρκία να στέλνουν ιμάμηδες για να κάνουν κήρυγμα σε τζαμιά.
«Το να μπει ένα τέλος σε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να σταματήσει η ξένη επιρροή και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι θα σέβονται τους νόμους της γαλλικής δημοκρατίας» είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πόλη στην αλσατική κωμόπολη Μπουρζβιλέρ όπου το Κατάρ έχει καταβάλει 14 εκατ. ευρώ για το τζαμί της Μυλούζης.
Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σταδιακά θα μπει ένα τέλος στην πρακτική που θέλει ξένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τουρκία να στέλνουν ιμάμηδες για να κάνουν κήρυγμα σε τζαμιά. «Το να μπει ένα τέλος σε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, προκειμένου να σταματήσει η ξένη επιρροή και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι θα σέβονται τους νόμους της γαλλικής δημοκρατίας» τόνισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πόλη στην ανατολική Γαλλία.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, υπάρχουν 300 ιμάμηδες που στέλνονται στη Γαλλία κάθε χρόνο. Οι αφίξεις του 2020 θα είναι οι τελευταίες, διεμήνυσε ο Μακρόν. Αφορμή για τις δηλώσεις Μακρόν αποτέλεσε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει με τη Γαλλία για το νέο σχέδιο που έχει να κάνει με τους ιμάμηδες.
Οι δηλώσεις του, ωστόσο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ (από το κόμμα του Ερντογάν) να κατηγορεί τον Μακρόν για «ισλαμοφοβία». «Η Γαλλία θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό και εγκληματικό παρελθόν της , αντί να εφεύρει έναν φανταστικό εχθρό όπως τον “ισλαμιστικό αυτονομισμό”» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
La France devrait faire face à son passé raciste et plein de massacres, au lieu d’inventer un ennemi imaginaire comme “le séparatisme islamiste”.
— Prof. Dr. Mustafa Şentop (@MustafaSentop) February 19, 2020
Με φόντο τα παραπάνω, το Παρίσι εξέφρασε και την έντονη ανησυχία του για τη νέα σύλληψη του Τούρκου επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, «μιας σημαντικής προσωπικότητας της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, καλώντας την Άγκυρα να «σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.