Suddeutsche Zeitung για Ν. Κοτζιά: Αποχαιρετισμός με οργή

Suddeutsche Zeitung για Ν. Κοτζιά: Αποχαιρετισμός με οργή

Στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρονται και σημέρα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. 

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η dw.com, σε άρθρο της Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Αποχαιρετισμός με οργή» αναφέρεται πως: «Ο αποχωρών υπ. Εξωτερικών αποχαιρέτησε με στίχους του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου: "Bαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος". Η παραίτηση πλήττει την κυβέρνηση Τσίπρα σε μια κακή χρονική συγκυρία. Κοτζιάς και Τσίπρας επέδειξαν από κοινού πολιτικό θάρρος στην προσπάθειά τους να τερματίσουν μια διένεξη που επιβαρύνει τις δύο γειτονικές χώρες ήδη από τις αρχές τη δεκαετίας του ΄90».

FAZ: «Η παραίτηση Κοτζιά απειλεί να δυναμιτίσει τη συμφωνία»

«Η παραίτηση του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αθήνα, καθώς και οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στα Σκόπια κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν το σημαντικότερο εγχείρημα της Δύσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας: την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην καλύτερη περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις περιορίζουν τις πιθανότητες μιας επίλυσης του ονοματολογικού, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Νέες εκλογές αντί για επίλυση;"

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Με τη συμφωνία θα τερματίζονταν η απομόνωση του μικρού κράτους. (…) Οι τελευταίες ειδήσεις από τα Σκόπια προκαλούν ωστόσο εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Περίπου 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν κλήση να παρουσιαστούν σε εισαγγελέα. Η χρονική στιγμή είναι μάλλον περίεργη, μιας και επίκειται η ψηφοφορία στη βουλή για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. (..) Λόγω των εξελίξεων η συντηρητική αντιπολίτευση, που μάχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, συσπειρώνεται ολοένα και περισσότερο. Αν πράγματι κανένας βουλευτής του VMRO-DPMNE δεν πει το "ναι" στην αλλαγή του Συντάγματος τότε αντί για επίλυση του ονοματολογικού η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές. Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και οι εταίροι τους δεν βγουν ενισχυμένοι από την εκλογική διαδικασία τότε η πιο περιττή διένεξη της ηπείρου θα παραμείνει επ΄ αόριστον».