Έτοιμοι να επανεκκινήσουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca εμφανίζονται Ιταλία και Γαλλία μετά το χθεσινό πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε μια κίνηση που εφόσον επιβεβαιωθεί, ενδεχομένως να επηρεάσει τις αποφάσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν βάλει σε «πάγο» το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σε αυτό το κλίμα και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συμφώνησαν ότι εφόσον είναι θετική η εισήγηση του ΕΜΑ δεν υπάρχει λόγος να μην αρχίσει εκ νέου ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Σε δήλωσή του, το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας συμφώνησαν ότι οι χώρες τους είναι έτοιμες για ταχεία επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca μόλις έρθει το πράσινο φως από το Άμστερνταμ, τα γραφεία δηλαδή του ΕΜΑ.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στα 17 εκατομμύρια εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα -ή κατά τον ΠΟΥ στον εμβολιασμό 5 εκατ. πολιτών (και με τις δύο δόσεις) καταγράφηκαν μόλις 37 περιστατικά θρομβοεμβολής, μια διαταραχής της πήξης του αίματος που σε 4-5 περιστατικά διαπιστώθηκε πως αφορούσαν μια ασυνήθιστη διαταραχή της πηκτικότητας όπου μαζί με την πήξη του αίματος παρατηρείται και θρομβοπενία δηλαδή ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα.
Η Ελλάδα συνεχίζει τους εμβολιασμούς
Στον απόηχο του γενικευμένου ντόμινο των ακυρώσεων των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από 18 κράτη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι περισσότερα των κινδύνων και συνεπώς το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει υποχωρήσει, η κορύφωση στα κρούσματα κορονοϊού και στις νοσηλείες αναμένεται την άλλη εβδομάδα (κοντά στην 25η Μαρτίου) και την ίδια ώρα ανοίγει η κουβέντα για την σταδιακή άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.
Ποιες χώρες «πάγωσαν» το πρόγραμμα
Οι χώρες που πάγωσαν προσωρινά το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία με τον μεγαλύτερο προβληματισμό να γεννούν δύο αποφάσεις:
Αφενός της Σουηδίας καθώς η AstraZeneca είναι κατά το ήμισυ σουηδική εταιρία. Αφετέρου της Γερμανίας τόσο για λόγους σημειολογικούς (είναι το πιο ισχυρό κράτος της Ευρώπη και οι αποφάσεις του δημιουργούν (αν μη τι άλλο) κλίμα, αλλά και επειδή στο παρασκήνιο φουντώνουν οι φήμες ότι ο ντόρος, που έχει δημιουργηθεί δεν έχει σχέση με επιστημονικά ευρήματα αλλά είναι ένα αμιγώς πολιτικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία (πατρίδα κατά το ήμισυ της AZ) και την Γερμανία, καθώς εκεί εδρεύει το εργοστάσιο που εμφιαλώνει το ανταγωνιστικό –μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
«Τα οφέλη υπερτερούν των προβλημάτων»
Ο οργανισμός αποφάνθηκε προκαταρτικά την Τρίτη ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν σημαντικά τυχόν προβλημάτων, άρα δεν υπάρχει λόγος διακοπής της χορήγησής του.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ, τόνισε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη» ότι τα ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων συνδέονται με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Υπενθύμισε ότι «δεν προέκυψαν στις κλινικές δοκιμές και δεν είναι καταγεγραμμένες ως γνωστές ή αναμενόμενες παρενέργειες» του συγκεκριμένου εμβολίου. «Ο αριθμός των περιστατικών θρομβοεμβολής μεταξύ των εμβολιασμένων δεν δείχνει να είναι μεγαλύτερος από τη συχνότητά τους στον γενικό πληθυσμό», σημείωσε.
Η εκτελεστική διευθύντρια του EMA ανέφερε ότι, καθώς το ζήτημα πήρε διαστάσεις με την απόφαση ολοένα και περισσότερων χωρών να αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, προέκυψαν νέα περιστατικά τα οποία επεξεργάζονται οι ειδικοί του οργανισμού.
Την αγορά 50.000 δόσεων του Sputnik V ενέκρινε η Κύπρος
Στην αγορά 50.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου θα προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, όταν αυτό λάβει τη σχετική έγκριση των Ευρωπαϊκών φορέων.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως η Κύπρος θα προχωρήσει στην αγορά πενήντα χιλιάδων δόσεων του Sputnik V, όταν αυτό εγκριθεί από τον ΕΜΑ και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.
«Θα είναι μια διμερής συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε προ δεκαπενθημέρου» ανέφερε ο κ. Κούσιος και συνέχισε: «Το συγκεκριμένο θέμα το χειρίζεται ο υπουργός Υγείας, με υπηρεσιακούς παράγοντες. Μόλις έχουμε έγκριση εμβολίου θα προχωρήσουμε σε αγορά».
Σημείωσε παράλληλα ότι «έχει καθοριστεί μια πρώτη ποσότητα και υπάρχει δυνατότητα αύξησης, αλλά αυτό θα καθοριστεί και από τις ροές των άλλων εμβολίων».