Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τις προσπάθειες για την επικύρωση της προγραμματισμένης επενδυτικής της συμφωνίας με την Κίνα, για όσο διάστημα το Πεκίνο διατηρεί κυρώσεις σε αξιωματούχους της, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπροβσκις.
Η Επιτροπή ανέφερε σήμερα ότι η συμφωνία για τις επενδύσεις με τη Κίνα (CAI) δεν διαχωρίζεται από τη συνολική σχέση των δυο πλευρών, τονίζοντας ότι η επιβολή κυρώσεων στους νομοθέτες της ΕΕ ήταν «απαράδεκτη και λυπηρή».
«Έχουμε πλέον αναστείλει από μια άποψη τις προσπάθειες πολιτικής προσέγγισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε ο Ντομπρόβσκις. «Είναι ξεκάθαρο στην τρέχουσα κατάσταση με την επιβολή των κυρώσεων της Ε.Ε. ενάντια στην Κίνα και τα κινεζικά αντίποινα, ακόμα και ενάντια σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το περιβάλλον δεν είναι πρόσφορο για μια επικύρωση της συμφωνίας» σημείωσε. Η προσπάθεια επικύρωσης της συμφωνίας «θα εξαρτηθεί στην πραγματικότητα από το πώς θα εξελιχθούν οι ευρύτερες σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά δέκα Ευρωπαίων, ανάμεσά τους βουλευτές και πανεπιστημιακοί, και κατά τεσσάρων οργανισμών, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. κατά του Πεκίνου για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.
Μεταξύ των δέκα προσώπων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυξμάν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπυτικόφερ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κίνα, ο Γερμανός ερευνητής Αντριαν Ζεντς, οι εκθέσεις του οποίου για την τύχη των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.
Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται στους τέσσερις οργανισμούς που έγιναν στόχος των κινεζικών μέτρων αντιποίνων.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες της επαρχίας Σιντζιάνγκ της Κίνας κρατούνται ή κρατήθηκαν σε στρατόπεδα στην περιοχή, όπου οι αρχές του Πεκίνου επέβαλαν αναγκαστική στείρωση σε γυναίκες και καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία σειράς εκθέσεων και ερευνών, καθώς και πολυάριθμες μαρτυρίες