Στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου στη Μαδρίτη, όπου ξεκίνησε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας τόνισε πως «ο κόσμος μας θα είναι πιο ανασφαλής, αν κερδίσει ο Πούτιν», ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί την ενέργεια «ως όπλο καταναγκασμού». Σχετικά με την Κίνα, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν τη βλέπει ως αντίπαλο, αλλά ανησυχεί για τους ολοένα στενότερους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα.
«Υπάρχει ηθική και πολιτική υποχρέωση προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ προς τους εκπροσώπους του Τύπου στη Μαδρίτη την Τρίτη.
Ακόμη και αν ο πόλεμος διαρκούσε χρόνια, το ευρύ κοινό στις δυτικές χώρες θα «πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους» δεδομένων των «ωμοτήτων» που διαπράττει η Ρωσία εναντίον του «θαρραλέου» ουκρανικού λαού, είπε.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία από το 2014. Δεν ξυπνήσαμε εκεί τον Φεβρουάριο του 2022», είπε, σχετικά με την ηθική επιταγή να παραμείνουν πιστοί φίλοι.
«Θα είναι ο κόσμος μας, ο κόσμος των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που θα είναι πιο ανασφαλής εάν ο Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο και ασφαλές έθνος», είπε επίσης. .
Ο Στόλτενμπεργκ έριξε επανειλημμένα την ευθύνη για τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων στην πόρτα του Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθεί στη ρωσική προπαγάνδα.
Ο Πούτιν «χρησιμοποιούσε την ενέργεια ως όπλο καταναγκασμού», περιορίζοντας τις προμήθειες και επίσης εμπόδιζε τα ουκρανικά πλοία σιτηρών, είπε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ο βάναυσος, αδικαιολόγητος ρωσικός πόλεμος», είπε κι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να «μεταφέρουν πόσο σημαντικός είναι αυτός ο αγώνας» στους ψηφοφόρους τους, ενόψει των «ψευδών αφηγημάτων » που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Κίνα, πρόσθεσε.
Σχετικά με την Κίνα, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν βλέπει την Κίνα ως αντίπαλο, αλλά ανησυχεί για τους ολοένα στενότερους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Δεν θεωρούμε την Κίνα αντίπαλο», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα σύντομα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστεί με το Πεκίνο σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.
«Αλλά είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η Κίνα δεν μπόρεσε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι η Κίνα διαδίδει πολλά από τα ψέματα για το ΝΑΤΟ, τη Δύση και επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι πιο κοντά τώρα από ό,τι έχουν ήταν ποτέ πριν», πρόσθεσε.
Για το ζήτημα της ενέργειας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων σε πολιτικά και στρατιωτικά θερμοκήπια κατά τουλάχιστον 45% έως το 2030 και να έχει πετύχει την ουδετερότητα από άνθρακα έως το 2050, ανακοινώνοντας τους πρώτους στόχους για τις εκπομπές αερίων.
«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει», είπε σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
«Όλοι οι σύμμαχοι δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως μέρος της συμφωνίας του Παρισιού», πρόσθεσε. «Η προσαρμογή των στρατευμάτων θα συμβάλει σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης περισσότερης πράσινης τεχνολογίας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φιλικά προς το κλίμα συνθετικά καύσιμα και οι πιο ενεργειακά αποδοτικές λύσεις».