Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο διαρκεί ο πόλεμος, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Νομίζω ότι όλοι συνειδητοποίησαν ότι, το να γίνει μέλος εν μέσω πολέμου, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το German Marshall Fund of The United States στις Βρυξέλλες. «Το θέμα είναι τι θα συμβεί όταν τελειώσει ο πόλεμος».
Τον Σεπτέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την υποβολή αίτησης για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακήρυξε τέσσερις εν μέρει κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως προσαρτημένα ρωσικά εδάφη.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν προσχωρήσει στο αίτημα του Ζελένσκι, με τις δυτικές κυβερνήσεις να είναι επιφυλακτικές απέναντι σε κινήσεις που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να φέρουν το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε ενεργό πόλεμο με τη Ρωσία.
Ωστόσο, τόσο το Κίεβο όσο και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους του στην ανατολική Ευρώπη πιέζουν το ΝΑΤΟ να λάβει τουλάχιστον συγκεκριμένα μέτρα για να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην ένταξη στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.
«Είναι καιρός η συμμαχία να σταματήσει να δικαιολογείται και να ξεκινήσει τη διαδικασία που οδηγεί στην ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε άρθρο του στο Foreign Affairs τον Απρίλιο. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ξεκάθαρη γραπτή δήλωση από τους συμμάχους που να καθορίζει την πορεία προς την ένταξη».
Σε επίσκεψη του στο Κίεβο τον Απρίλιο, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, μια ισχυρή επιβεβαίωση μιας απόφασης 15 ετών. Αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.
Το ΝΑΤΟ συμφώνησε στη σύνοδο κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος της συμμαχίας.
Ωστόσο, οι ηγέτες έχουν έκτοτε σταματήσει να κάνουν οποιαδήποτε βήματα, όπως το να δώσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη που θα έθετε ένα χρονοδιάγραμμα για την προσέγγιση της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Στην εκδήλωση των Βρυξελλών, ο Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των φιλοδοξιών του Κιέβου για ένταξη.
«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη συμμαχία και, φυσικά, ο μόνος τρόπος για τη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ είναι η συναίνεση. Υπάρχουν διαβουλεύσεις που διεξάγονται τώρα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Κανείς δεν είναι σε θέση να σας πει ακριβώς ποια θα είναι η τελική απόφαση της συνόδου κορυφής του Βίλνιους για το θέμα αυτό».