Στο στόχαστρο του Μπάιντεν τα στελέχη των προβληματικών τραπεζών
AP
AP

Στο στόχαστρο του Μπάιντεν τα στελέχη των προβληματικών τραπεζών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα το Κογκρέσο να ενεργοποιήσει πιο σκληρές ποινές στους αξιωματούχους των χρεοκοπημένων τραπεζών. 

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερη εξουσία στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης υψηλότερων προστίμων, της ανάκτησης κεφαλαίων και του αποκλεισμού στελεχών από χρεοκοπημένες τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ανέφερε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του, «και η ενίσχυση της λογοδοσίας αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για την αποτροπή της κακοδιαχείρισης στο μέλλον». Ο ισχύων νόμος "περιορίζει την εξουσία της διοίκησης να καταστήσει τα στελέχη υπεύθυνα", τόνισε. 

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να δώσει στην Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Depository Insurance Corp.) μεγαλύτερη εξουσία για την ανάκτηση αποζημιώσεων, "συμπεριλαμβανομένων των κερδών από πωλήσεις μετοχών - από στελέχη σε χρεοκοπημένες τράπεζες όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank", ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δεύτερη δήλωση.

Ο πρόεδρος ζητά επίσης από το Κογκρέσο να δώσει στην FDIC μεγαλύτερη εξουσία να απαγορεύει σε τραπεζικά στελέχη να αποχωρούν από τον κλάδο όταν οι τράπεζές τους τίθενται υπό αναγκαστική διαχείριση και να επιβάλλει πρόστιμα σε τραπεζικούς διευθυντές των οποίων οι τράπεζες χρεοκοπούν.

Οι διασώσεις δεν σώζουν τις κυβερνήσεις 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού CNN, μπορεί  τελικά να είναι καταδικασμένος πολιτικά είτε σώσει τις τράπεζες ή είτε δεν το κάνει. 

Ορισμένες από τις πιο ισχυρές τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup και Truist, συνεργάστηκαν για να στηρίξουν την παραπαίουσα First Republic Bank με μια εισροή μετρητών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να μειώσουν την ανησυχία στις αγορές, να αποτρέψουν ένα ντόμινο περισσότερων τραπεζικών χρεοκοπιών και να αποδείξουν ότι ο κλάδος εξακολουθεί να έχει στέρεα θεμέλια.

Η εικόνα εδώ είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος σώζει τον εαυτό του - και όχι ότι η κυβέρνηση διασώζει πλούσιους τραπεζίτες των οποίων η απερισκεψία έθεσε σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις, την ευημερία και την ψυχική ηρεμία των Αμερικανών.

«Αυτό είναι ένα αφήγημα στο οποίο ο πρόεδρος θέλει απελπισμένα να παραμείνει», σχολιάζει το αμερικανικό μέσο. 

Ακόμα κι έτσι, οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν εμπλέκονται χρήματα των φορολογουμένων - που έγιναν αναγκαίες λόγω της οργής της κοινής γνώμης για τις διασώσεις μετά την τραπεζική κρίση της Μεγάλης Ύφεσης του 2008 - δημιουργούν κάποια πιθανή πολιτική ευπάθεια.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι μεμονωμένες τραπεζικές αναταραχές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μείζονα συστημική κατάρρευση, οποιαδήποτε μελλοντική χρήση δημόσιων πόρων θα μπορούσε να δώσει στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ήδη καταγγέλλουν ανακριβώς τις κινήσεις της κυβέρνησης ως «διάσωση», πάτημα για να κατακεραυνώσουν τον Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο νυν πρόεδρος κατανοεί καλά τους κινδύνους.  Ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα, ήταν μέσα στις ζοφερές συνεδριάσεις που έλαβαν μοιραίες αποφάσεις για τις κυβερνητικές διασώσεις, αφού ένας νέος πρόεδρος κληρονόμησε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 και πλέον ετών, αυτή του 2008. 

Τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών βοήθησαν στη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά παρόλα αυτά προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις που τροφοδότησαν το κίνημα του Tea Party, το οποίο «σάρωσε» Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010.