Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει το βόρειο ημισφαίριο με νέα σφοδρότητα και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού, με ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις στη γηραιά Ήπειρο να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής γενικευμένου lockdown πέρα από τα τοπικά.
Η τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας».
Πρώτη, η Γαλλία επανεξετάζει την επιβολή γενικού lockdown 30 ημερών προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα. Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα το βράδυ, αφού πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων για να επανεξεταστεί η κατάσταση της επιδημίας στη χώρα που παρουσιάζει τεράστια έξαρση τα τελευταία 24ωρα.
O Μακρόν και οι συνεργάτες να εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown για τέσσερις εβδομάδες ώστε να ανακοπεί το δεύτερο και χειρότερο, όπως όλα δείχνουν, κύμα του νέου κορονοϊού, αναφέρουν δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.
Μόνο χτες, Τρίτη, καταγράφηκαν στη Γαλλία 34.000 νέα κρούσματα και 523 ασθενείς κατέληξαν. Χαρακτηριστικό της ταχύτητας εξάπλωσης της πανδημίας στη Γαλλία είναι ότι προχθες τα κρούσματα ήταν 26.770. Δηλαδή μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκαν κατά 7.230.
Στην Γερμανία, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να υπάρξει συμφωνία κατά τη σύνοδο που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, αναφέρει η εφημερίδα Bild.
Προσχέδιο απόφασης της συνάντησης , το οποίο επικαλείται η Bild, αναφέρει ότι η Μέρκελ θέλει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν και τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.
Το πρωί της Τετάρτης το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.964 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 464.239 συνολικά ενώ το ίδιο διάστημα, άλλοι 27 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει τους 10.125 νεκρούς.
Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες Τρίτη άλλα 18.418 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ καταγράφηκε ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, καθώς ακόμη 267 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτή τη στιγμή τους 35.298 νεκρούς με συνολικά 1.116.738 μολύνσεις στην ισπανική επικράτεια.
Στην κορύφωση του πρώτου κύματος, στα τέλη Μαρτίου, η Ισπανία θρηνούσε σχεδόν 900 θανάτους καθημερινά. Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν σε κατάσταση συναγερμού όλη τη χώρα την 25η Οκτωβρίου προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας και επέβαλλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για 15 ημέρες από την 26η.
Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις απο την περασμένη Παρασκευή, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες. Σημειώνεται πως η χώρα έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό και στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς για τις ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για τη μείωση των κρουσμάτων, δεν είναι επαρκή.