Η Τζάνετ Γέλεν κατά την άφιξή της στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου
Στο Πεκίνο η Τζάνετ Γέλεν εν μέσω του «πολέμου των μικροτσίπ»
AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool
AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool
Η Τζάνετ Γέλεν κατά την άφιξή της στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου

Στο Πεκίνο η Τζάνετ Γέλεν εν μέσω του «πολέμου των μικροτσίπ»

Τη σκυτάλη των επαφών προς αποκλιμάκωση της έντασης που σοβεί στις σινο-αμερικανικές σχέσεις παρέλαβε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, φθάνοντας σήμερα, Πέμπτη, στο Πεκίνο για μία διπλωματική αποστολή που έχει στόχο να αναδείξει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δύο υπερδυνάμεων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων.

Η Τζάνετ Γέλεν επιδιώκει με την τετραήμερη επίσκεψή της στην κινεζική πρωτεύουσα να «δαμάσει» την ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά στο εμπόριο και τη βιομηχανία τσιπ υψηλής τεχνολογίας.

Η άφιξη Γέλεν στην κινεζική πρωτεύουσα ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, η οποία ήλθε μεν να βγάλει τις σινοαμερικανικές σχέσεις από τη… βαθιά κατάψυξη, μένει όμως να διαφανεί εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς κρίσιμα βήματα που θα μετριάσουν τις ανησυχίες διεθνώς ότι μπορεί να καταλήξει σε σύγκρουση ο αυξανόμενος ανταγωνισμός των δύο υπερδυνάμεων. 

Η επίσκεψη της Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να αναδείξει τόσο την αλληλεξάρτηση, όσο και τη δυσπιστία, που χαρακτηρίζει τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Λαμβάνει χώρα ενώ μαίνεται ο «πόλεμος των μικροτσίπ» για την προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού εξοπλισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ σαφώς ανοιχτά παραμένουν τα «μέτωπα» που περιλαμβάνουν την Ταϊβάν, τον σινο-ρωσικό άξονα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τη διαρκή καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ισχυρά κίνητρα και για τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, στα πεδία τουλάχιστον όπου είναι εφικτό. Την Τζάνετ Γέλεν θα «ακολουθήσει» στο Πεκίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης.

Η συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, περιλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης. Οι οικονομίες τους είναι τόσο στενά συνδεδεμένες που η κλιμάκωση των εμπορικών περιορισμών κινδυνεύει να ζημιώσει σοβαρά και τις δύο χώρες. Και δίχως διαύλους επικοινωνίας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κλιμάκωσης ή «ατυχημάτων» όσον αφορά ενδεικτικά τις στρατιωτικές περιπολίες κοντά στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η Τζάνετ Γέλεν θα συζητήσει στο Πεκίνο την ανάγκη «να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τη σχέση μας, να επικοινωνούμε απευθείας για τομείς ανησυχίας και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

Η Ουάσιγκτον, μαζί με τους συμμάχους της, ελέγχει την πλέον προηγμένη τεχνολογία στον κόσμο. Αμφότεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν ότι η Κίνα μπορεί να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη συνολική στρατιωτική ισχύ και ότι θα μπορούσε να το πράξει ουσιαστικά εκμεταλλευόμενη την πρόοδο που καταγράφουν στους σχετικούς τομείς οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Ακριβώς εξαιτίας αυτών των ανησυχιών, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο περιορισμούς στην πώληση ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα, και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να ενισχύσει τους περιορισμούς σε αυτόν τον τομέα, επισημαίνει σχετικά ο βρετανικός Guardian.

Από πλευράς της η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ημιαγωγών (του γαλλίου και του γερμανίου).

Η ελεγχόμενη από το κράτος ταμπλόιντ της Global Times «μίλησε» για απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει λόγος για την Κίνα να συνεχίσει να εξαντλεί τους δικούς της ορυκτούς πόρους, μόνο και μόνο για να την εμποδίζουν να αναπτύσσεται στον τεχνολογικό τομέα».

Σε ομιλία της τον Απρίλιο, η Τζάνετ Γέλεν έθεσε τρεις προτεραιότητες για τις ΗΠΑ στις σχέσεις της με την Κίνα. Η πρώτη είναι η προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω στοχευμένων ενεργειών που «δεν αποσκοπούν σε οικονομικό πλεονέκτημα». Η δεύτερη είναι μία «υγιής οικονομική σχέση με την Κίνα που προάγει την αμοιβαία επωφελή ανάπτυξη και καινοτομία», και η τρίτη είναι προτεραιότητα είναι η συνεργασία σε «επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις», όπως η κλιματική κρίση.

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν - Σι: Τα αβίαστα λάθη μπορεί να κοστίσουν ακριβά…

Κίνα: Περιορίζει τις εξαγωγές δυο πολύτιμων μετάλλων - Πλήγμα για Ευρώπη

Τι ξέρουμε για τα στρατηγικά μέταλλα Γάλλιο και Γερμάνιο

ΗΠΑ: Εξετάζουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μικροτσίπ για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε κινεζικές εταιρείες