Στο μικροσκόπιο των ιταλικών αρχών επτά ύποπτοι λογαριασμοί
AP
AP

Στο μικροσκόπιο των ιταλικών αρχών επτά ύποπτοι λογαριασμοί

Επτά τραπεζικοί λογαριασμοί που φέρονται να ανήκουν στον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βιζεντίνι, έχουν θέσει στο μικροσκόπιο οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Reppublica».

Εκτελώντας ευρωπαϊκή εντολή έρευνας της βελγικής εισαγγελίας, οι ερευνητές της μονάδας Guardia di Finanza (Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος) της εισαγγελίας του Μιλάνου εντόπισαν «σημαντικές καταθέσεις» στους λογαριασμούς τους, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί στο σύνολό τους. Όλα τα έγγραφα θα αποσταλούν στο Βέλγιο, αλλά είναι επίσης η αφετηρία για αυτόνομους ελέγχους από τους ερευνητές του Μιλάνου.

Πόσα χρήματα διακινήθηκαν μέσω αυτών των λογαριασμών; Από πού προήλθαν οι πληρωμές; Πώς χρησιμοποιήθηκαν στην Ιταλία; Προς το παρόν, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Φάμπιο Ντε Πασκουάλε, επικεφαλής της εισαγγελικής υπηρεσίας του Μιλάνου που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της διεθνούς διαφθοράς, δεν έχει ανοίξει κανέναν φάκελο. Αλλά η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, που έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί στο εξωτερικό μαζί με εκείνη της δωροδοκίας, θα μπορούσε επίσης να διατυπωθεί στο Μιλάνο.

Κατά τις έρευνες στα σπίτια των τριών υπόπτων είχαν ήδη κατασχεθεί ρολόγια καθώς και μετρητά, ενώ στις υποκλοπές ο Παντσέρι και η σύζυγός του, Μαρία Κολεόνι, η οποία συνελήφθη μαζί με την κόρη τους Σίλβια Παντσέρι, μιλούν για τροπικές διακοπές αξίας 100.000 ευρώ. Οι δύο γυναίκες, οι οποίες κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, βρίσκονται τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό και αναμένουν την απόφαση των ιταλικών αρχών σχετικά με την έκδοσή τους.

Για την εισαγγελία του Βελγίου, η σύζυγος και η κόρη του πολιτικού (που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Κόμμα και στη συνέχεια μεταπήδησε στο Articolo 1), «είχαν πλήρη επίγνωση» του ξεπλύματος χρήματος και “συμμετείχαν στη μεταφορά των δώρων”.

Για τη βελγική εισαγγελία, ο Panzeri, που τώρα βρίσκεται στη φυλακή των Βρυξελλών, θα είχε «αναπτύξει και εμψυχώσει» μια «τεράστια δόλια οργάνωση», της οποίας οι «εγκληματικές πράξεις» θα είχαν «πολύπλοκο, οργανωμένο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα».

Επίσης, με εντολή της βελγικής εισαγγελίας, οι χρηματοδότες χτύπησαν και την πόρτα της λογίστριας Μόνισα Ροζάνα Μπελίνι (η οποία δεν τελεί υπό έρευνα προς το παρόν) στο γραφείο της στην Όπερα, στην ενδοχώρα του Μιλάνου. Μια έρευνα που αποδείχθηκε αρνητική.

Ο επαγγελματίας είναι ο λογιστής της Σ. Παντσέρι, αλλά έχει επίσης αναλάβει και συνεχίζει να κατέχει πολυάριθμες εποπτικές θέσεις σε διάφορους δήμους δήμων της επαρχίας του Μιλάνου και σε άλλες εταιρείες.

Τι προκύπτει από τις βελγικές έρευνες

Νέες λεπτομέρειες προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγονται από Βέλγους ερευνητές. Η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Βιντσεντίνι, κεφάλαια που προήλθαν από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι, φέρεται να ανήλθε σε περίπου 50.000 ευρώ.

Οι Βέλγοι δικαστές υποψιάζονται ότι πρόκειται για χρήματα που ‘δίνει απλόχερα’ το Κατάρ για να αποσπάσει ευνοϊκές δηλώσεις και θέσεις, δεδομένου ότι η εικόνα του εμιράτου είχε έρθει σε κρίση ακριβώς στο θέμα της εργασίας, μετά τους φακέλους για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους για την κατασκευή των σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα χρήματα κυκλοφορούσαν σε τρεχούμενους λογαριασμούς, αλλά επίσης, και κυρίως, σε μετρητά. Στην έφοδο που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου και οδήγησε στις συλλήψεις επ’ αυτοφώρω, τα χαρτονομίσματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: αυτό ήταν το στοιχείο που επέτρεψε τη σύλληψη της Ε. Καϊλή.

Ο λόγος για τον οποίο -όπως προκύπτει τώρα από ειδικευμένες πηγές στις Βρυξέλλες- οι ερευνητές αποφάσισαν να προλάβουν την έφοδο, αποφεύγοντας έτσι την επικάλυψη με τις διακοπές των Χριστουγέννων και τον κίνδυνο να μην βρεθεί κανείς στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ήρθε η απόφαση της επιτροπής εγγύησης του Δημοκρατικού Κόμματος να διαγράψει προσωρινά τον Αντρά Κοτσολίνο από το μητρώο των μελών και των ψηφοφόρων του Dem, καθώς και από όλα τα κομματικά όργανα.

Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρείται από τους δικαστές ως ο «τρίτος άνθρωπος», μαζί με τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι, της ομάδας που έλαβε κεφάλαια από το Κατάρ και το Μαρόκο για να καθαρίσει την εικόνα της. 

Guardian: Ευρωβουλευτές αποκαλούσαν την Καϊλή εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ

«Η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα  για τη Μέση Ανατολή. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι είχαν δώσει στην κυρία Καϊλή το παρατσούκλι ''εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ''» ανέφερε σε δημοσίευμά του ο «Guardian».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ευρωβουλευτής θυμάται ότι ήπιε καφέ με την Ε. Καϊλή, όταν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τη βοήθειά του «προκειμένου να βελτιωθεί η γλώσσα» σε ένα κείμενο συμπερασμάτων για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, όταν λίγο αργότερα οι ευρωβουλευτές ψήψισαν για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καλώντας το το Κατάρ να διεξάγει έρευνες, η Ε. Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. «Απλώς σκέφτηκα, οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει το Κατάρ», είπε ο ευρωβουλευτής.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα,  γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στην ομιλία της Ε. Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία η ίδια είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους εργατών. 

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική χερσόνησο, θυμάται ότι η Ε. Καϊλή είχε «μια σκληρή θέση που ήταν συχνά η ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Μιλώντας στον Guardian, η Χάνα Νόιμαν ανακάλεσε στη μνήμη της μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, στην οποία η Εύα Καϊλή είχε εγείρει ένα ζήτημα για μια πρίγκιπισα από το Κατάρ σε κάθε συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν οι ευρωβουλευτές για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.  «Όταν της δόθηκε ο λόγος, δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη αλλά αντίθετα έθεσε ξανά το θέμα της Καταριανής πριγκίπισσας. Και σκέφτηκα ότι είτε ήταν λίγο αφελής είτε δεν είχε κατανοήσει το θέμα της συνάντησης» σχολίασε η Νόιμαν.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκόρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε κείμενο για τη θέση του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη συμφωνία για βίζα με το Κατάρ, είπε στο NPR ότι «ήταν εξαιρετικά προφανές ότι η Ε. Καϊλή ήταν υπέρ του να χορηγηθεί στο Κατάρ ταχύτατα και χωρίς πολλούς όρους το waiver για τη βίζα» και πως «δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες». 

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην Ε. Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε μια λαμπερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τραβούσε την προσοχή για τα κομψά φορέματά της και τις τσάντες της αλλά και το ενδιαφέρον της για την υψηλή τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα.

«Η Εύα και ο Τζόρτζι ήταν το "χρυσό ζευγάρι". Εκείνος ήταν ένας ερασιτέχνης ναυτικός που είχε ένα Instagram γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια σε κρυστάλλινα νερά, ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε πλαγιές βουνών. Η Καϊλή είχε social media με φωτογραφίες της ίδιας να μιλάει σε συνέδρια για κρυπτονομίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από επισκέψεις στο Ομάν στις οποίες πόζαρε με μια μαντίλα που κάλυπτε χαλαρά τα μακριά ξανθά μαλλιά της στο κεφάλι γράφοντας "χτίζοντας γέφυρες με τους πιο φιλικούς γείτονες μας» καταλήγει η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Reuters, Guardian

Διαβάστε ακόμη:

Qatargate: Τι ερευνούν οι Βέλγοι και οι Ιταλοί εισαγγελείς

Η μέγγενη του lobbying και το Ευρωκοινοβούλιο