Στο «κόκκινο» η ένταση στο Ουκρανικό: Η απάντηση ΝΑΤΟ σε Πούτιν και Σι - Αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Ουκρανικό: Η απάντηση ΝΑΤΟ σε Πούτιν και Σι - Αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία

Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με το ΝΑΤΟ να απαντά σήμερα στα όσα δήλωσαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να σταματήσει την επέκταση προς ανατολάς.Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «λανθασμένους», επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τον δρόμο τους.

Πούτιν και Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο, πριν την τελετή έναρξης των Χειμερικών Ολυμπιακών Αγώνων στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω νέου αγωγού.

Με κοινό ανακοινωθέν Ρωσία και Κίνα καταγγέλλουν τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ», δηλώνοντας αντίθετες σε τυχόν μελλοντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καλώντας την Συμμαχία να «εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις της που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο». 

Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα στην κρίση με την Ουκρανία. Η Ρωσία αν και έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή στη γειτονική της χώρα, διατηρεί περίπου 130.000 στρατιώτες στην ρωσοουκρανική μεθόριο.

«Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται περισσότερο, διεξάγουν κοινές ασκήσεις. Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή και του Ιράν. Οπότε αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούμε», επισήμανε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. 

Στη Γερμανία οι πρώτες αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις

Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, έφθασαν στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (EUCOM).

«Στρατιώτες από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα αφίχθησαν σήμερα στο Βισμπάντεν», δήλωσε εκπρόσωπος της EUCOM σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας πως θα εγκατασταθούν στη Γερμανία για να υποστηρίξουν 1.700 αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία.

«Πρόκειται για τους πρώτους από τους 2.000 στρατιώτες που θα έρθουν στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αποστολή σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιωτών σε Πολωνία και Ρουμανία για να προστατεύσουν την Ανατολική Ευρώπη από μία πιθανή «διάχυση» της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ομάδα περίπου 1.000 στρατιωτικών θα μεταφερθούν από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία. Παράλληλα περίπου 1.700, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα σταλούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία. Επιπλέον 300 στρατιωτικοί από το Φορτ Μπραγκ πρόκειται να μετακινηθούν στη Γερμανία.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απογοητευμένη η Μόσχα με την αντίδραση των χωρών της Δύσης

Η Ρωσία είναι απογοητευμένη με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Μόσχα στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά διαπιστώνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι συνομιλητές της μια ολόκληρη σειρά πτυχών του θέματος αυτού και αξιολογεί θετικά την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν τον διάλογο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία αποκλείει τη στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία.

«Ναι είμαστε απογοητευμένοι, με το ότι στις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση» επισημαίνει η πηγή, προσθέτοντας: «παράλληλα όμως βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία οι αντίπαλοι μας προσεγγίζουν μια ολόκληρη σειρά από πτυχές, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Όπως επισήμανε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) μ’ ένα ρεαλιστικό βήμα» αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό».

Η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μια «σειρά επαφών της Ρωσίας με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν, στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τα επίπεδα».

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικά τα επιχειρήματα της Δύσης όταν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ». «Δεν θα υποχωρήσουμε από το αίτημα μας και θα δούμε, με ποια ντροπή στο τέλος θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους».

Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία δεν θέτει μη ρεαλιστικούς όρους. «Εμείς δεν θέτουμε ζήτημα να βγει κάποιος από το ΝΑΤΟ ή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με την Ουκρανία. «Δεν βλέπω καμιά απειλή πολέμου, εκτός από απειλές μιας υποθετικής προβοκάτσιας, την οποία μπορεί να κάνει το ‘κόμμα του πολέμου’ στο Κίεβο με την προτροπή των δυτικών προστατών και χειριστών τους», κατέληξε η πηγή.

Το YouTube έκλεισε τα κανάλια των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία

Το YouTube έκλεισε τα κανάλια των φιλορώσων αυτονομιστών στην εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή οι τελευταίοι, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση για τη σύγκρουση αυτή.

Το κέντρο πληροφόρησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ο επίσημος πληροφοριακός ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας περιφέρειας, ανέφερε στον ιστότοπό του πως το κανάλι του έκλεισε «χωρίς εξήγηση».

Πράγματι, το κανάλι δεν είναι προσβάσιμο και στη θέση του εμφανίζεται ένα μήνυμα που λέει πως «ο λογαριασμός αυτός έκλεισε λόγω μη τήρησης του κανονισμού της κοινότητας YouTube».

Πολλά άλλα κανάλια των αυτονομιστών έφεραν το ίδιο μήνυμα, όπως εκείνα του υπουργείου Πληροφοριών και της «λαϊκής πολιτοφυλακής» της άλλης αυτόνομης περιφέρειας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία φέρεται, παρά το ότι το αρνείται, ότι υποκίνησε τον πόλεμο που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία το 2014, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας σε αντίποινα για φιλοδυτική εξέγερση στη γειτονική της χώρα.

Κατηγορείται τώρα στη Δύση ότι ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα, λέγοντας αντίθετα ότι τελεί υπό την απειλή του ΝΑΤΟ το οποίο μέσα σε 30 χρόνια διευρύνθηκε μέχρι τα σύνορά της. Το Κρεμλίνο θεωρεί πως η αποκλιμάκωση γύρω από την Ουκρανία εξαρτάται από την αποχώρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την ανατολική Ευρώπη, αξίωση που το ΝΑΤΟ απέρριψε.

Η Ρωσία κατηγορεί επίσης συχνά τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες όπως το Facebook, η Google ή το YouTube ότι παραβιάζουν τους ρωσικούς νόμους διατηρώντας περιεχόμενα που χαρακτηρίζει παράνομα, με αποτέλεσμα να τους επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Συναντήσεις Μακρόν με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και την Τρίτη με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, καταβάλλοντας μία ακόμη προσπάθεια για να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές επαφές με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομολόγους του, αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Οι δύο αυτές συναντήσεις θα γίνουν πρόσωπο με πρόσωπο, διευκρίνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά “σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους”.

Ο Μακρόν και οι σύμβουλοί του έχουν εξάλλου συνομιλήσει τηλεφωνικά με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους τους τις τελευταίες ημέρες, υπενθύμισε η γαλλική προεδρία.

Η ένταση παραμένει οξυμένη τις τελευταίες ώρες, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις –τις οποίες δεν παρουσίασε-- ότι η Μόσχα σκοπεύει να βιντεοσκοπήσει μια ψεύτικη επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εισβάλει στη γειτονική της χώρας.

Το Κίεβο εμφανίζεται πιο μετριοπαθές, με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολέκσιι Ρεζνίκοφ να χαρακτηρίζει χθες, Πέμπτη, «μικρό» τον κίνδυνο «σημαντικής κλιμάκωσης» της σύγκρουσης.

Χθες, Πέμπτη, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και με τον Ζελένσκι.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συζήτησαν κυρίως “τις εγγυήσεις ασφαλείας” που ζητεί η Μόσχα, στην τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αυτή την εβδομάδα για το θέμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για έναν “εποικοδομητικό διάλογο”.

Οι Μακρόν και Πούτιν είχαν συναντηθεί τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2019, όταν ο Γάλλος πρόεδρος τον είχε καλέσει στο Φρούριο του Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν την άνοιξη του 2020, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης.