Στόλτενμπεργκ: Πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή
Twitter/KyivPost
Twitter/KyivPost

Στόλτενμπεργκ: Πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, σε μια επίδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει αντεπίθεση.

Ο Στόλτενμπεργκ απέτισε φόρο τιμής στους Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν πολεμώντας στον πόλεμο και εξέτασε τον κατεστραμμένο ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που εκτίθεται σε κεντρική πλατεία του Κιέβου, δήλωσε φωτογράφος του Reuters.

Το Kyiv Post δημοσίευσε στο Twitter σχετική φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έφτασε στην πόλη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

Οι Ουκρανοί ηγέτες και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν έκαναν αμέσως καμία ανακοίνωση σχετικά με το ταξίδι. Οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων σε καιρό πολέμου συχνά καλύπτονται από μυστικότητα, αλλά οι κορυφαίοι ηγέτες που επισκέπτονται το Κίεβο συχνά συνομιλούν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκίνησε το απροειδοποίητο ταξίδι του σε μια κρίσιμη καμπή της σχεδόν 14μηνης εισβολής της Ρωσίας, η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια, έχει καταστρέψει πόλεις και έχει καταστρέψει την ουκρανική οικονομία.

Αφού άντεξε μια ρωσική επίθεση τον χειμώνα και την άνοιξη που έκανε μόνο μικρές προόδους στα ανατολικά, η Ουκρανία ελπίζει τώρα να ανακαταλάβει εδάφη στα νότια και ανατολικά της σε μια αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Αφού απέτισε τα σέβη του στους Ουκρανούς στρατιώτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε μετά την εκδήλωση, δήλωσε φωτογράφος του Reuters.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έχει υποστηρίξει την Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, με τα κράτη μέλη να στέλνουν όπλα αλλά όχι στρατεύματα που πολεμούν. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους του.

Η Ουκρανία βλέπει το μέλλον της στη συμμαχία και τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε μια αίτηση για ταχεία ένταξη, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι έχει προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τα στρατεύματά του έχουν καταλάβει εν μέρει.

Η Μόσχα θεωρεί το ΝΑΤΟ ως ένα εχθρικό στρατιωτικό μπλοκ που είναι αποφασισμένο να εισβάλει σε αυτό που θεωρεί ως σφαίρα επιρροής της. Η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία της Ρωσίας το 1991.