Την ώρα που ο Νικόλας Μάδουρο προσπαθεί να κάνει ένα ψευδεπίγραφο άνοιγμα στην αντιπολίτευση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου, το πόρισμα της επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, αποτελεί την επιβεβαίωση ότι η άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει μετατραπεί σε μια "επίγεια κόλαση".
Η έκθεση των 400 σελίδων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ η οποία καλύπτει τουλάχιστον 270 περιπτώσεις αναφέρει ότι τα εγκλήματα του καθεστώτος Μαδούρο ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας και συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν διαπράξει σημαντικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων φόνων και βασανιστηρίων που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανέφεραν οι ερευνητές του ΟΗΕ. Η Αποστολή διαπίστωσε πως αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν διαπράξει εξωδικαστικές εκτελέσεις.
Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων αναφέρει πως έχει εύλογους λόγους να πιστεύει πως η υπηρεσία πληροφοριών πλαστογράφησε ή "φύτεψε" αποδείξεις σε θύματα και πως πράκτορές της βασάνισαν κρατουμένους. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φερνάντο Αλμπάν, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριξε πως αυτοκτόνησε το 2018, αλλά το κόμμα του υποστηρίζει πως δολοφονήθηκε.
Εν τούτοις, η εν λόγω έκθεση αποτελεί μάλλον τη "κορυφή του παγόβουνου" για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΚΟ, Monitor De Victimas, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις υπολογίζονται σε πάνω από 8,000 μεταξύ 2015 και 2017, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 12 άνθρωποι εκτελούνται κάθε μέρα στον σοσιαλιστικό παράδεισο του Νικολάς Μαδούρο γιατί τολμούν να έχουν αντίθετη άποψη!
Όσον αφορά για το ποιοι αναλαμβάνουν τη "βρώμικη δουλειά" για λογαριασμό του σοσιαλιστικού καθεστώτος, έχουν γραφτεί πολλά. Μεταξύ αυτών είναι η Δύναμη Ειδικών Ενεργειών της Εθνικής Αστυνομίας (FAES) η οποία εκτέλεσε 37 ανθρώπους τον Ιανουάριο του 2019 στο Καράκας σε παράνομες εφόδους που διενέργουσε "κατ΄οίκον". Ξεχωριστή θέση για τον Μαδούρο έχουν σίγουρα, οι "κολεκτίβος" μια παραστρατιωτική οργάνωση την οποία αποτελεί "κάθε καρυδιάς καρύδι" από φυλακισμένους μέχρι οπαδούς του καθεστώτος που φορούν στρατιωτικές στολές όπως έχουν αναφέρει οι New York Times.
Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα προστίθενται εκθέσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων οι οποίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας --δηλαδή περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι-- έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Υπολογίζεται επίσης ότι πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018 από το οποίο το 60% ζούσε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την περαιτέρω διερεύνηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μαδούρο μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο του Τσαρλς Τέιλορ στη Λιβερίας, του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και άλλων Κογκολεζων πολεμάρχων.