Του Γιάννη Μαντζίκου
Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν κατέστη δυνατό να σχηματίσει κυβέρνηση παρότι στις εκλογές της 9ης Απριλίου αναδείχθηκε νικητής. Οι διαφωνίες μεταξύ των εν δυνάμει συμμάχων του απέτρεψε τη σύγκλιση προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία εδρών.
Πριν τις εκλογές της 9ης Απριλίου, αρκετοί θεωρούσαν ορατό το ενδεχόμενο ο Νετανιάχου να ηττηθεί. Εν τέλει κέρδισε τον συνασπισμό «Μπλε-Άσπρο» του αντιπάλου του Μπένι Γκάντζ, όμως έκτοτε πάλευε να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας 35 έδρες, σε σύνολο 120 και δυνητικά 65 μαζί με τους συμμάχους του χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό.
Ο λόγος για τον οποίο (θεωρητικά) οι Ισραηλινοί οδηγούνται εκ νέου στις κάλπες αφορά τη τη στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις και των υπερορθόδοξων Εβραίων οι οποίοι είναι απαλλαγμένοι από την υποχρεωτική στο Ισραήλ, στρατιωτική θητεία. Οι Χαρέντι ή Χαρεντίμ όπως είναι γνωστοί οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας. Το 2017 το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να κηρύξει αντισυνταγματική την διάταξη εκείνη που τους απαλλάσσει από την στρατιωτική θητεία και ζήτησε από την Βουλή να περάσει σχετικό νόμο.
Εκεί όμως βρίσκεται και το πρόβλημα για τον Νετανιάχου και την κυβέρνηση του, αφού εξαρτάται πολιτικά από την στήριξη και τις ψήφους των Υπερορθοδόξων κομμάτων δηλαδή του Shas και του United Torah Judaism, τα οποία στις εκλογές του Απριλίου, ανέδειξαν 16 συνολικά βουλευτές.
Στην προκείμενη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ο Νετανιάχου είχε συμφωνήσει (όπως και στο παρελθόν) με τους υπερορθόδοξους συμμάχους του να αφήσουν το θέμα της στρατιωτικής θητείας για το μέλλον, γενικά και αόριστα, ο πρώην Υπουργός Άμυνας και (πρώην) κυβερνητικός εταίρος Άβινγκντορ Λίμπερμαν έβαλε βέτο για την συμμετοχή του στον υπό διαμόρφωση συνασπισμό.
Σημειώνεται ότι το Yisrael Beitenu του Λίμπερμαν με τις 5 έδρες που κέρδισε στις εκλογές θεωρείται (και είναι) μεν ακροδεξιό, όμως υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, γεγονός που το φέρνει «απέναντι» στα υπερορθόδοξα κόμματα. Ο Λίμπερμαν, η αποχώρηση του οποίου από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο, ήταν ο λόγος που η χώρα πήγε σε πρόωρες εκλογές, έθεσε λοιπόν όρο να περάσει ο σχετικός νόμος για την στράτευση των Χαρέντι προκείμενου να δώσει την στήριξη του.
Από την πλευρά του ο Νετανιάχου αρνούμενος να δεχθεί τις απειλές του Λίμπερμαν και υπολογίζοντας στην στήριξη των συμμάχων του, κατέληξε ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι η καλύτερη λύση. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το βέτο του Λίμπερμαν οφείλεται στην προσωπική του βεντέτα με τον Νετανιάχου και παράλληλα αποτελεί ένα «κόλπο» για να κερδίσει περισσότερες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές.
Με δεδομένο ότι είναι αρκετά νωρίς για προβλέψεις, καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό στο Ισραήλ και οι ψηφοφόροι επηρεάζονται από τις εξωτερικές εξελίξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εκλογική μάχη (θα) έχει και χαρακτήρα debate ανάμεσα σε κοσμικούς και υπερορθόδοξους.