Οι καταστροφές και οι θάνατοι αμάχων στην πόλη Μπούκα έξω από το Κίεβο και η δημόσια κατακραυγή που έχουν προκαλέσει φαίνεται ότι θα ωθήσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας, με διάφορους αξιωματούχους να πιέζουν για να αυξηθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Στην πόλη βρέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο NEXTA, o B. Ζελένσκι επισκέφτηκε δρόμο με κατεστραμμένο ρωσικό εξοπλισμό και μίλησε με κατοίκους της περιοχής.
#Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy visited #Bucha, where evidence of mass murders of civilians was found
— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022
He visited the road with destroyed #Russian equipment and talked to local residents. Zelenskyy also stated that #Russia committed war crimes and genocide in #Ukraine. pic.twitter.com/9ay1nyDG0y
Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και «σφαγή» στην Μπούκα, μια πόλη μόλις 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κίεβου, μετά την ανακάλυψη πτωμάτων άοπλων Ουκρανών αμάχων και ομαδικών τάφων την Κυριακή.
Οι καταστροφές και οι θάνατοι αμάχων και η δημόσια κατακραυγή που έχουν προκαλέσει φαίνεται ότι θα ωθήσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας, με διάφορους αξιωματούχους να πιέζουν για να αυξηθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα.
«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».
«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.
Νέες συνομιλίες
Όπως είναι φυσικό, τα όσα έγιναν στην Μπούκα αναμένεται να επισκιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που θα επανεκκινήσουν τη Δευτέρα με φόντο παράλληλα τους βομβαρδισμούς στη νότια και ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία λέει ότι επικεντρώνει τώρα τις επιχειρήσεις της.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν 421 θύματα αμάχων κοντά στο Κίεβο μέχρι την Κυριακή και ερευνούσαν πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα, κάτι που επισημάνθηκε και από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πάντως, το Κρεμλίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία που σχετίζεται με τη δολοφονία αμάχων στην πόλη.
Στο χωριό Μοτίζιν δυτικά του Κιέβου, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τρία πτώματα σε έναν αυτοσχέδιο τάφο και ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι τα θύματα ήταν ο αρχηγός του χωριού και η οικογένειά της.
Εικόνες καταστροφής και στην Οδησσό
Στην άλλη πλευρά της χώρας κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, η ουκρανική τηλεόραση έδειξε να καπνίζουν δεξαμενές καυσίμων και πυροσβεστικά οχήματα κοντά στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία είπε ότι κατέστρεψε ένα διυλιστήριο πετρελαίου που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός.
Στη Μαριούπολη, ένα άλλο στρατηγικό νότιο λιμάνι που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες, οι εικόνες του Reuters έδειξαν τρία πτώματα με πολιτικά ρούχα να βρίσκονται στο δρόμο.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία λέει ότι έχει εκκενώσει χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες ημέρες από την πόλη, η οποία περιβάλλεται από περιοχές στα χέρια των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς.
Το γενικό επιτελείο Στρατού της ότι περίπου 60.000 Ρώσοι έφεδροι κλήθηκαν για να ενισχύσουν την επίθεση εκεί, ενώ οι βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων από τη Wagner, μετακινούνταν προς τα ανατολικά.
Έρχονται κι άλλες κυρώσεις
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα «αισθανθούν τις συνέπειες» των όσων έγιναν στην Μπούκα, ενώ τόνισε πως οι δυτικοί σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας τις επόμενες ημέρες.
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου, αν και άλλοι αξιωματούχοι είναι πιο επιφυλακτικοί σχετικά με μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις για το φυσικό αέριο.
Τέλος, ο Μακρόν είπε ότι χρειάζονται νέες κυρώσεις, μεταξύ άλλων για το πετρέλαιο και τον άνθρακα, και ότι υπάρχουν πολύ «σαφείς ενδείξεις που δείχνουν εγκλήματα πολέμου» από τις ρωσικές δυνάμεις.