Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα για τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στον Κόλπο με «μεγάλες ελπίδες» για επενδύσεις και χρηματοδότηση, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να μειώσει τις δημοσιονομικές πιέσεις, τον χρόνιο πληθωρισμό και την αποδυνάμωση του νομίσματός της.
Η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση al-Ekhbariya έδειξε αρκετούς Σαουδάραβες αξιωματούχους να καλωσορίζουν τον Ερντογάν καθώς έφτανε στον τόπο διεξαγωγής ενός σαουδαραβικού - τουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας.
Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto κυβερνήτη του βασιλείου, αργότερα μέσα στην ημέρα
Οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση από τον Κόλπο έχουν συμβάλει στην ανακούφιση της πίεσης στην οικονομία της Τουρκίας και στο απόθεμα σκληρού νομίσματος από το 2021, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε μια διπλωματική προσπάθεια για την αποκατάσταση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Αυτή η επίσκεψη έχει δύο βασικά θέματα: επενδύσεις και μια οικονομική διάσταση. Έχουμε μεγάλες ελπίδες και για τα δύο», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει.
Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία θα είναι ο πρώτος σταθμός μιας περιοδείας στον Κόλπο που περιλαμβάνει το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ 17-19 Ιουλίου και ακολουθεί την επανεκλογή του τον Μάιο.
«Η Τουρκία θα έχει μια σοβαρή επενδυτική ευκαιρία στην αμυντική βιομηχανία, τις υποδομές και τις επενδύσεις υπερδομής στις τρεις χώρες», δήλωσε.
«Επιπλέον, οι χώρες αυτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία από την Τουρκία», πρόσθεσε.
Δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν προηγουμένως ότι η Τουρκία αναμένει από τις χώρες του Κόλπου να πραγματοποιήσουν άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρχικά σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία ως αποτέλεσμα του ταξιδιού του Ερντογάν στην περιοχή.
Το Ekhbaria μετέδωσε ζωντανά πλάνα που έδειχναν τον Σαουδάραβα υπουργό Επενδύσεων Καλέντ Αλ-Φάλιχ να απευθύνεται σε δεκάδες επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές στο σαουδοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Τζέντα.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα ΗΑΕ για να συζητήσουν «ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας» με ομολόγους τους και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, ανέφερε η Άγκυρα.
Ο Ερντογάν διόρισε τους Γιλμάζ και Σιμσέκ μετά τις εκλογές, εν μέρει για να πραγματοποιήσουν μια στροφή μετά από χρόνια ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που έστειλε τον πληθωρισμό στα ύψη και τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα σε χαμηλό ρεκόρ τον Μάιο. Στο πλαίσιο της στροφής, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια κατά 650 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας εκτινάχθηκε στα 219,6 δισεκατομμύρια λίρες (8,37 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούνιο, επταπλάσιο του ελλείμματος ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν κοντά στο 40% τον Ιούνιο, ενώ η λίρα έχει αποδυναμωθεί σχεδόν 29% φέτος.