Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, μεταβαίνει στη Μογγολία την Τετάρτη με στόχο να προωθήσει μια συμφωνία ουρανίου για τον πυρηνικό όμιλο Orano, η οποία μπορεί να φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και η οποία, όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές την Τετάρτη, ελπίζει να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σταμάτησε στο Ουλάν Μπατόρ τον Μάιο κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, λέγοντας ότι οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τη γαλλική ενεργειακή κυριαρχία μέσω της προμήθειας κρίσιμων μετάλλων από τη Μογγολία.
"Η Μογγολία είναι γεμάτη από πόρους και πηγές που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς και δεν έχουν εντοπιστεί όλες", δήλωσε στους δημοσιογράφους γαλλική διπλωματική πηγή πριν από την επίσκεψη του Κολόνα.
"Υπάρχει ένα σημαντικό έργο, το οποίο είναι το έργο Orano που στοχεύει στην εκμετάλλευση ορυχείων ουρανίου", δήλωσε η πηγή. "Είναι... αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,09 δισεκατομμύρια δολάρια) και επιτρέπει την εξόρυξη μεγάλης ποσότητας ουρανίου".
"Προχωράει καλά και υπάρχει μια συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο".
Η Orano δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Η εταιρεία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η ίδια και ο εταίρος της, η μογγολική κρατική Mon-Atom, εργάζονται με τις μογγολικές αρχές για μια επενδυτική συμφωνία για το έργο Zuuvch Ovoo, ένα από τα δύο για τα οποία η κοινοπραξία τους Badrakh Energy έλαβε άδειες εξόρυξης το 2015.
Η Orano, ένας σημαντικός παραγωγός ουρανίου με ορυχεία στον Καναδά, το Καζακστάν και τον Νίγηρα, βρίσκεται στη Μογγολία για περισσότερα από 25 χρόνια, διεξάγοντας δραστηριότητες εξερεύνησης, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της.
Σχεδόν το 80% των συνολικών εξαγωγών της Μογγολίας κατευθύνεται στην Κίνα, αλλά η πλούσια σε ορυκτά χώρα εργάζεται για την επέκταση των εμπορικών και εξορυκτικών σχέσεων πέρα από τους δύο μεγάλους γείτονές της, την Κίνα και τη Ρωσία, και ελπίζει να γίνει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Η Μογγολία φιλοξενεί μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών σπάνιων γαιών, τα οποία είναι απαραίτητα για πολλές διαδικασίες παραγωγής υψηλής τεχνολογίας και χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες, φορητά ηλεκτρονικά είδη, μικρόφωνα και ηχεία.
"Θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε τους πόρους και να προετοιμάσουμε πιθανές συνεργασίες εξερεύνησης", δήλωσε η διπλωματική πηγή.