Το ενδιαφέρον του προέδρου Μακρόν, κερδίζει τώρα η χλωροκίνη, το γνωστό ανθελονοσιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται πειραματικά στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν πέταξε σήμερα στην Μασσαλία, για να συναντηθεί με τον λοιμωξιολόγο Ντιντιέ Ραούλ, τον ερευνητή που έγινε διάσημος με την μικρή μελέτη του για τη χρήση της χλωροκίνης κατά του covid - 19.
Η μελέτη αυτή προκάλεσε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα έπαιρνε το φάρμακο, ο ίδιος.
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από ορισμένους γιατρούς, οι οποίοι μιλούν για δημοσιότητα που προηγείται της επιστήμης, ενόσω άλλοι δοκιμάζουν τη χλωροκίνη στους ασθενείς, καθώς δεν έχουν κάτι καλύτερο να δώσουν.
Η ενθαρρυντική μελέτη του Ντιντιέ Ραούλ, οδήγησε σε αποθήκευση 29 εκατ. δόσεων χλωροκίνης στις ΗΠΑ, η Ινδία απαγόρευσε την εξαγωγή της πρώτης ύλης και ασθενείς στη Νιγηρία δηλητηριάστηκαν παίρνοντας το φάρμακο μόνοι τους, ενώ ασθενείς με χρόνιες παθήσεις στους οποίους χορηγείται το φάρμακο ως βασική θεραπευτική αγωγή, αντιμετωπίζουν δυσκολίες να το βρουν.
Η ιολόγος Κριστίν Ρουζιού από το Νοσοκομείο Νέκερ στο Παρίσι και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντεκάρτ, δήλωσε ότι «το μήνυμα του Προέδρου Μακρόν είναι επιβλαβές για την επιστημονική κοινότητα. Ο Καθηγητής Ραούλ, έχει σίγουρα μια εντυπωσιακή προσωπικότητα, αλλά κανείς δεν θεραπεύει με την προσωπικότητά του».
Ο καθηγητής Ραούλ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, έχει γίνει λαϊκός ήρωας στη Γαλλία, είτε μέσω των Κίτρινων Γιλέκων, είτε σνομπάροντας τους παριζιάνους πολιτικούς, με αποτέλεσμα μετά και τη δημοσίευση, να δημιουργούνται ατέλειωτες ουρές αναμονής στο νοσοκομείο του, σε αναζήτηση θεραπείας.
Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο Μακρόν ανέφεραν ότι το ταξίδι έγινε για να δείξει ο πρόεδρος ότι ακούει μια σειρά επιστημονικών απόψεων.
Στην προσπάθειά της να αποσαφηνίσει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, η μεγαλύτερη γαλλική φαρμακευτική, Sanofi, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δωρεάν 100 εκατ. δόσεις υδροξυχλωροκίνης σε 50 χώρες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου στους ασθενείς με κορονοϊό.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Βίνσεντ Ντουμπέ, γιατρός στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Ανζέρς, επικεφαλής μελέτης που επιχειρεί να δώσει απάντηση στις διχογνωμίες που έχουν δημιουργηθεί, τονίζει ότι «το φάρμακο πρέπει να αποδείξει την εφαρμογή του. Το ξέρουμε καλά για άλλες ασθένειες, αλλά δεν το χορηγούμε σε 75χρονους με αναπνευστικές δυσχέρειες».
Gonzalo Fuentes/Pool via AP