Τα κινεζικά πανεπιστήμια στέλνουν φοιτητές στα σπίτια τους καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αυστηροποιεί τους ελέγχους κατά των ιών και προσπαθεί να αποτρέψει περισσότερες διαμαρτυρίες.
Ορισμένοι περιορισμοί χαλάρωσαν τη Δευτέρα σε μια πιθανή προσπάθεια να εκτονωθεί η δημόσια οργή μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου σε τουλάχιστον οκτώ πόλεις. Αλλά το κυβερνών κόμμα επιβεβαίωσε τη στρατηγική του «μηδενικού COVID», η οποία έχει περιορίσει εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να απομονώσει κάθε μόλυνση.
Σύμφωνα με άρθρο του AP, το Πανεπιστήμιο Tsinghua, όπου οι μαθητές διαδήλωσαν την Κυριακή και άλλα σχολεία στο Πεκίνο και στη νότια επαρχία Guangdong δήλωσαν ότι προστατεύουν τους μαθητές από τον COVID-19. Ορισμένα πανεπιστήμια χρησιμοποίησαν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους φοιτητές στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Και ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα και οι τελικές εξετάσεις θα διεξάγονται διαδικτυακά.
Οι πανεπιστημιουπόλεις ήταν «εστίες» μαζικών διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη δεκαετία του 1980, με αποκορύφωμα το κίνημα υπό την ηγεσία των φοιτητών του 1989 με επίκεντρο την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου που συνετρίβη από τον στρατό.
Στέλνοντας φοιτητές στα σπίτια τους, οι αρχές ελπίζουν να «εκτονώσουν την κατάσταση», δήλωσε ο Dali Yang, ειδικός στην κινεζική πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η κίνηση για τη διασπορά των φοιτητών ήταν ασυνήθιστη σε μια εποχή που πολλές πόλεις λένε στο κοινό να αποφεύγει τα ταξίδια και να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση.
Η πολιτική του «Zero COVID» βοήθησε να παραμείνει ο αριθμός των κρουσμάτων της Κίνας χαμηλότερος από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων χωρών. Αλλά η δημόσια αποδοχή έχει διαβρωθεί καθώς οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές έχουν περιοριστεί στο σπίτι τους για έως και τέσσερις μήνες και λένε ότι δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να μειώσει την αναστάτωση αλλάζοντας την καραντίνα και άλλους κανόνες. Ωστόσο, η αύξηση των μολύνσεων έχει ωθήσει τις πόλεις να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, τροφοδοτώντας την απογοήτευση του κοινού.
Πηγή: AP