Το μήνυμα του προς την Τουρκία και στα ελληνικά, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ανήρτησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κίνηση που έχει προφανώς την δική της σημασία και σημειολογία, όπως είχε ακριβώς συμβεί από τον πρόεδρο Μακρόν και με την προηγούμενη ανακοίνωση στήριξης προς την Ελλάδα, κατά την πρώτη έξοδο του Oruc Reis, στα τέλη Ιουλίου. Και τότε, όπως και τώρα, το μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, είχε εκδοθεί και στα ελληνικά.
Στο μήνυμά του, ο Εμ.Μακρόν αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς αποφάσεις για πετρελαϊκές έρευνες στην Αν.Μεσόγειο και ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία της στην περιοχή, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση στα γαλλικά μετά και την συνομιλία που είχε χθες ο Εμ. Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα ο κ. Μακρόν γράφει στην ανάρτησή του στα ελληνικά:
Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας για την εξερεύνηση πετρελαίου προκαλούν εντάσεις. Αυτά πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας στα γαλλικά, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
J’ai décidé de renforcer temporairement la présence militaire française en Méditerranée orientale dans les prochains jours, en coopération avec les partenaires européens dont la Grèce.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 12, 2020
Η δήλωση του Γάλλου Προέδρου ήρθε μετά την διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα από την Αθήνα κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Εμάνουελ Μακρόν αλλά και αυτόν της Αιγύπτου Σίσι.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.
AP Photo/Daniel Cole