Σουηδία: Συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ
Για κορονοϊό

Σουηδία: Συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η Σουηδία επιδιώκει μια κοινή πολιτική για ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά την εισαγωγή πιθανών περιορισμών εισόδου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η σουηδική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα».

Το Πεκίνο τερμάτισε ξαφνικά τη δρακόντεια πολιτική του «μηδενικού Covid», με αποτέλεσμα μια έκρηξη λοιμώξεων στη χώρα, η οποία ώθησε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν τεστ Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αυτή την εβδομάδα επέβαλαν απαιτήσεις για τεστ Covid. Η Γερμανία, ενώ δηλώνει ότι δεν βλέπει την ανάγκη να επιβάλει δοκιμές ρουτίνας, αναζητά ένα συντονισμένο σύστημα παρακολούθησης παραλλαγών σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Την Τετάρτη η συνεδρίαση για τους κινέζους ταξιδιώτες
 
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες την Τετάρτη για μια συντονισμένη απάντηση στην έξαρση των λοιμώξεων από τον ιό COVID-19 στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική προεδρία της ΕΕ, αφού οι συνομιλίες του Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν χωρίς αποφάσεις επί του θέματος.

Σε παρόμοια συνάντηση στις 29 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ περισσότερων από 100 εκπροσώπων των κυβερνήσεων της ΕΕ, των υγειονομικών υπηρεσιών της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ιταλία προέτρεψε την υπόλοιπη ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να εξετάσει τους ταξιδιώτες από την Κίνα για COVID, με το Πεκίνο να είναι έτοιμο να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, άλλοι στην ΕΕ των 27 χωρών δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την ανάγκη να το πράξουν, παρά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για την πανδημία εν μέσω ενός κύματος νέων λοιμώξεων.

"Υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του COVID-19 στην Κίνα και για να συζητηθούν πιθανά μέτρα της ΕΕ που θα ληφθούν με συντονισμένο τρόπο", δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου ότι θα πρέπει να εξετάσουν άμεσα την εντατικοποίηση της γονιδιωματικής αλληλουχίας των λοιμώξεων από τον ιό COVID-19 και την παρακολούθηση των λυμάτων, μεταξύ άλλων στα αεροδρόμια, για την ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών, δεδομένης της έξαρσης των λοιμώξεων στην Κίνα.

Η κα Κυριακίδου δήλωσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να είναι "πολύ προσεκτικό", καθώς τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα δοκιμών για την Κίνα είναι ελάχιστα, συμβουλεύοντας τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ να αξιολογήσουν τις τρέχουσες πρακτικές τους σχετικά με τη γονιδιωματική αλληλούχιση του κορονοϊού "ως άμεσο βήμα".

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν συνιστά επί του παρόντος μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Είπε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα βρίσκονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και ότι το ενδεχόμενο εισαγόμενων λοιμώξεων είναι χαμηλό σε σύγκριση με τις καθημερινές λοιμώξεις στην ΕΕ, με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίζουν επί του παρόντος.