Εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα έχει γίνει στόχος σφοδρότατων επικρίσεων από την πλευρά της Στοκχόλμης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για καταστρατήγηση των δημοκρατικών προτύπων.
Σουηδία και ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν, ο Όρμπαν και το παιχνίδι των καθυστερήσεων
AP Photo / Uncredited
AP Photo / Uncredited

Σουηδία και ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν, ο Όρμπαν και το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα έχει γίνει στόχος σφοδρότατων επικρίσεων από την πλευρά της Στοκχόλμης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για καταστρατήγηση των δημοκρατικών προτύπων.

Τη στιγμή που η Φινλανδία έχει καταστεί πλέον και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, η εισδοχή της Σουηδίας στη Συμμαχία εξακολουθεί να κινείται σε θολά νερά, καθώς ένα ιδιόμορφο πολιτικό δίπολο, αυτό της Τουρκίας με την Ουγγαρία δεν δείχνει διατεθειμένο να διευκολύνει την ένταξη στης σκανδιναβικής αυτής χώρας.

Έμπειροι αναλυτές εξηγούσαν την Πέμπτη (06/04) στο Reuters ότι είναι αμφίβολο αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επικυρώσει το ενταξιακό αίτημα των Σουηδών πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ενώ σε αντίστοιχο «βηματισμό» κινείται και η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Ένα ιδιόμορφο παιχνίδι καθυστερήσεων

Εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα έχει γίνει στόχος σφοδρότατων επικρίσεων από την πλευρά της Στοκχόλμης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για καταστρατήγηση των δημοκρατικών προτύπων. Η κατάσταση αυτή προκαλεί την οργή της Τουρκίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαβούσογλου διεμήνυσε την Τρίτη (05/04) από τις Βρυξέλλες ότι η «αποτελεσματική συνεργασία κατά της τρομοκρατίας με τη Σουηδία είναι απαραίτητη» για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία».

 

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι υποθάλπτει μέλη ομάδων, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές – μια κατηγορία που η Σουηδία αρνείται - και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως βήμα προς την επικύρωση της σουηδικής ένταξης. Την ίδια στιγμή, τα σουηδικά δικαστήρια έχουν εμποδίσει ορισμένες απελάσεις.

Την Πέμπτη (07/04), σύμφωνα με το δίκτυο Euractiv, η σουηδική κυβέρνηση αρνήθηκε να εκδώσει πολίτη της που κατηγορείται από την Άγκυρα για τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι η έκδοση ήταν μεταξύ των προηγούμενων υποσχέσεων της Σουηδίας, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Τουρκίας στην υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά τις οποίες κάηκε το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το Κοράνι, και, σε μια ξεχωριστή περίπτωση, ένα ομοίωμα του Ερντογάν κρεμάστηκε ανάποδα.

Τι θα πράξει ο Ερντογάν με το ζήτημα της Σουηδίας;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό παραμένει θολή, καθώς ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα υπάρχειο ούτε η τουρκική έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται εγγυημένη.

Η Σουηδία, πάντως, επιμένει από την πλευρά της ότι έχει εφαρμόσει τη συμφωνία της Μαδρίτης – συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης αυστηρότερων αντιτρομοκρατικών νόμων - και ότι ορισμένες από τις άλλες απαιτήσεις της Άγκυρας είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Η Τουρκία είχε προηγούμενες συγκρούσεις με συμμάχους στο ΝΑΤΟ και υποχώρησε.

Ο Πολ Λέβιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης δήλωσε στο Reuters:

«Κοιτάζοντας αυτά τα προηγούμενα περιστατικά, επιλύθηκαν με πίεση από τους συμμάχους, διαπραγματεύσεις και κάποιες παραχωρήσεις από τους συμμάχους. Η προσδοκία μου είναι ότι το ίδιο θα μπορούσε να επιτευχθεί και εδώ. Μια αλλαγή θα μπορούσε να έρθει μετά τις εκλογές, ή ο Ερντογάν μπορεί να θέλει να δει περαιτέρω αποδείξεις από τη Σουηδία ότι έχει ακούσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε ίσως για μερικούς ακόμη μήνες μετά το καλοκαίρι, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε».

Η στάση της Ουγγαρίας

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Άγκυρα, ωστόσο, κινείται εδώ και καιρό και η Βουδαπέστη. Η Ουγγαρία λέει ότι η Σουηδία τηρεί εχθρική στάση απέναντι στη Βουδαπέστη εδώ και χρόνια. Είναι θυμωμένη για τη σουηδική κριτική στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με τη θεωρούμενη διάβρωση του κράτους δικαίου.

Ο Όρμπαν αρνείται την εν λόγω κατηγορία. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει κατάλογο αιτημάτων, αλλά λέει ότι τα παράπονα πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.