Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας παρεμπόδισε σήμερα την έκδοση ενός Κινέζου, πρώην αξιωματούχου που καταζητείται από το Πεκίνο κατηγορούμενος για υπεξαίρεση, κρίνοντας ότι θα αντιμετώπιζε πολιτική δίωξη εάν στελνόταν πίσω στην Κίνα.
Ενώ υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ο Τσιάο Τζιαντζούν είχε διαπράξει αδικήματα στην Κίνα, υπάρχει ο κίνδυνος να διωχθεί λόγω της πολιτικής του δράσης και να αντιμετωπιστεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, όπως έκρινε το δικαστήριο.
«Υπ'' αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει έκδοση», ανέφερε σε ανακοίνωση ο δικαστής Πέτερ Ασπ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που διάβασε το Reuters, ο Τσιάο δήλωσε ότι εγκατέλειψε την Κίνα το 2011 αφού δέχθηκε πιέσεις επειδή έγινε μέλος ενός απαγορευμένου πολιτικού κόμματος.
Η Κίνα είχε ζητήσει από τη Σουηδία να εκδώσει τον Τσιάο, γνωστό και ως Φενγκ Λι, καθώς σε βάρος του υπήρχαν υποψίες για απιστία και εξαπάτηση σε σχέση με την υπεξαίρεση ποσού αντίστοιχου με 100 εκατ. σουηδικές κορώνες (11 εκατ. δολάρια).
Σε βάρος του υπήρχαν επίσης κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και απάτη με μετανάστες στις ΗΠΑ, μια χώρα που επίσης ζητά την έκδοσή του.
«Τώρα έχουμε ένα προηγούμενο, ότι το δικαστήριο έκρινε πως ο τρόπος που χειρίζεται η Κίνα το δικαστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι φρικτός και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, τουλάχιστον όχι από ένα σουηδικό δικαστήριο», δήλωσε στο Reuters ο Χένρικ Όλσον Λίλια, δικηγόρος του Τσιάο. «Η Κίνα δεν μπορεί να εφεσιβάλει αυτή την απόφαση. Δεν θα υπάρξει έκδοση από τη Σουηδία».
Ο Τσιάο συνελήφθη στη Σουηδία τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς ύστερα από αίτημα της Κίνας για έκδοσή του στη χώρα. Αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο μήνα, στη συνέχεια συνελήφθη εκ νέου μερικές ημέρες αργότερα ύστερα από αίτημα της αμερικανικής πλευράς.
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και η σουηδική νομοθεσία απαγορεύουν στις αρχές να εκδίδουν πρόσωπα σε χώρες όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολιτικές ή θρησκευτικές διώξεις, βασανισμό ή ακόμα και θανατική καταδίκη.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκένγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει πως η Σουηδία θα μπορούσε να «κοιτάξει με δίκαιο τρόπο τα γεγονότα για τα αδικήματα του Τσιάο Τζιαντζούν» και να τον εκδώσουν στην Κίνα το συντομότερο δυνατόν και να αποφύγουν να γίνουν «παράδεισος για εγκληματίες». Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αυτών που είναι ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων, δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ήδη πάνω από 260 ύποπτοι από ευρωπαϊκές, ασιατικές, αφρικανικές και λατινοαμερικανικές χώρες έχουν εκδοθεί στην Κίνα, το οποίο δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στο δικαστικό της σύστημα, πρόσθεσε ο ίδιος. «Καλώ και πάλι τη Σουηδία να αναγνωρίσει τα αιτήματα της Κίνας», δήλωσε ο Γκενγκ.
Ο Λίλια δήλωσε ότι η αμερικανική υπόθεση παραμένει ανοικτή, με τις ΗΠΑ να έχουν προθεσμία έως τις 2 Αυγούστου προκειμένου να δηλώσουν για ποιο λόγο επιθυμούν την έκδοση του Τσιάο.
Ο Τσιάο ζει στη Σουηδία από το 2013 και έκανε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου τον Μάρτιο. Η απόφαση εκκρεμεί.