«Η αγάπη για την ειρήνη δεν σημαίνει υποταγή», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απορρίπτοντας τις εισηγήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο καγκελάριος, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο απολογισμού του ενός χρόνου από την ανακοίνωση εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε ακόμη την Κίνα να μην στείλει όπλα στη Ρωσία.
«Δεν δημιουργείς ειρήνη απλώς φωνάζοντας κατά του πολέμου εδώ στο Βερολίνο και απαιτώντας ταυτόχρονα να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», επισήμανε ο κ. Σολτς, σε μια έμμεση αναφορά στη σχετική διαδήλωση που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στελέχη της Αριστεράς με τη συμμετοχή μελών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία «στις πλάτες των Ουκρανών» και τόνισε: «Αγάπη για την ειρήνη δε σημαίνει υποταγή στον μεγαλύτερο γείτονα. Εάν η Ουκρανία σταματούσε να αμύνεται, δεν θα είχαμε ειρήνη, θα είχαμε το τέλος της Ουκρανίας».
Αναφερόμενος στις προτάσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί «με το πιστόλι στον κρόταφο» και κάλεσε τη Μόσχα να αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλωστε κάτι που να υποδηλώνει ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί, σημείωσε, ενώ, απευθυνόμενος στο Πεκίνο, προειδοποίησε: «Το μήνυμά μου είναι σαφές: Χρησιμοποιείστε την επιρροή σας στη Μόσχα για να πιέσετε για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Μην παραδώσετε όπλα στην επιτιθέμενη Ρωσία!».
Ο καγκελάριος επανάλαβε ακόμη τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην εκπλήρωση του ΝΑΤΟϊκού στόχου για αμυντικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.
«Έχω δώσει την υπόσχεσή μου και αυτή η υπόσχεση ισχύει», δήλωσε και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να στηριχθεί η βιομηχανία εξοπλισμών προκειμένου να σταθεροποιηθεί μια «συνεχής παραγωγή σημαντικών όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών».
Χρειαζόμαστε μια γρήγορη, προγραμματισμένη και αποτελεσματική προμήθεια όπλων για την Bundeswehr και άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς, συνέχισε ο Όλαφ Σολτς.
Απευθυνόμενος στην Ουκρανία, ο κ. Σολτς υπογράμμισε και πάλι ότι η Γερμανία θα βοηθήσει για την επίτευξη ειρήνης, αλλά θα αναλάβει μαζί με τους εταίρους της και την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στο μέλλον.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, παρότι προηγουμένως ο καγκελάριος τον είχε ευχαριστήσει για τη στήριξη της συγκεκριμένης εξαγγελίας.
Ο κ. Μερτς εκφράστηκε επικριτικά και για τους διοργανωτές της διαδήλωσης του προηγούμενου Σαββάτου στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι σκοπίμως «μπέρδεψαν τους θύτες με τα θύματα».
«Υπάρχει μόνο ένας ο οποίος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτόν τον πόλεμο και λέγεται Βλάντιμιρ Πούτιν. Αν σταματήσει σήμερα να πολεμά, ο πόλεμος θα τελειώσει. Αν σταματήσουν οι Ουκρανοί να πολεμούν, τότε θα τελειώσει η Ουκρανία και ο λαός της», δήλωσε.