Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ υπέβαλε την παραίτησή του την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης και των βουλευτών να απορρίψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση.
Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια απόφαση με την οποία καταδικάζει το Σύμφωνο το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε λίγο αργότερα ότι η θέση της κυβέρνησής του στο ζήτημα είναι ταυτόσημη με εκείνη του κοινοβουλίου. Η απόρριψη του Συμφώνου δείχνει ότι υπάρχει «ευρεία συναίνεση ως προς την εξωτερική πολιτική», έκρινε ο Πελεγκρίνι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί «ποτέ» αυτό το κείμενο διότι αντιμετωπίζει τη μετανάστευση ως θετικό φαινόμενο, κάτι τελείως αντίθετο στη σλοβακική θέση.
Ο Λάιτσακ είχε προειδοποιήσει ήδη την Παρασκευή ότι θα παραιτείτο εάν η Μπρατισλάβα δεν ενέκρινε το Σύμφωνο. Ο 55χρονος σλοβάκος διπλωμάτης και πολιτικός ήταν πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν καταρτίστηκε το κείμενο αυτό, το οποίο έχει σκοπό τη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.
Ο Λάιτσακ απομονώθηκε στο σλοβακικό πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της θερμής υποστήριξής του προς το Σύμφωνο, το οποίο είχε εγκριθεί τον Ιούλιο από όλα τα μέλη της ΓΣ πλην ΗΠΑ.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν κάνει γνωστό ότι πρόκειται να υπογράψουν το Σύμφωνο στην τελετή που θα οργανωθεί στο Μαρακές του Μαρόκου τον Δεκέμβριο. Όμως στην Ευρώπη, πέραν αυτής της Σλοβακίας, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, καθώς και της Ελβετίας έχουν αντιθέτως γνωστοποιήσει πως δεν θα το υπογράψουν, όπως έχουν καταστήσει επίσης σαφές κι εκείνες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Αυστραλίας.