Σε κρίση έχει βυθιστεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), το οποίο κυβερνά τη χώρα, καθώς η μακροβιότερη ηγέτης του, Νίκολα Στέρτζιον, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι παραιτείται, έπειτα από οκτώ χρόνια, λέγοντας ότι είχε γίνει πολύ «διχαστική» για να οδηγήσει το έθνος στην ανεξαρτησία.
Ο επόμενος ηγέτης της Σκωτίας θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, με τον νικητή να αντιμετωπίζει την πρόκληση να ενώσει μια χώρα διχασμένη ως προς το μέλλον της και να αναζωογονήσει ένα κίνημα ανεξαρτησίας, που ονειρεύεται να δώσει τέλος στην επί τρεις αιώνες ένωση με την Αγγλία.
Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την αντικατάσταση της Στέρτζιον αντάλλαξαν προσωπικές επιθέσεις, ενώ ο σύζυγός της, ο πρόεδρος του κόμματος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού ανέλαβε την ευθύνη για την παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τα μέλη του κόμματος.
Ο επικρατέστερος για να γίνει ο επόμενος ηγέτης του SNP είναι ο Χούμζα Γιούσαφ, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις για τους χειρισμούς του, μεταξύ άλλων, αναφορικά με υπηρεσία υγείας που αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία της COVID-19.
Απέναντί του είναι η Κέιτ Φορμπς, 32 ετών, υπουργός Οικονομικών της χώρας και ανερχόμενο αστέρι, οι απόψεις της οποίας κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχουν χάσει τους υποστηρικτές της, και η Ας Ρέγκαν, η οποία εγκατέλειψε την κυβέρνηση αντιδρώντας στις προτεινόμενες αλλαγές στην αναγνώριση του φύλου.
Ρωγμές στην ενότητα του κόμματος
Η ενότητα του SNP, η οποία αποτελούσε ένα από τα δυνατά του σημεία, έχει καταρρεύσει εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και τον καλύτερο τρόπο για την εισαγωγή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ.
Σε μια σειρά προσωπικών επιθέσεων που δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία του κόμματος, η Φορμπς συγκρούστηκε με τον Γιούσαφ για τα πεπραγμένα του στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα τρένα δεν ήταν ποτέ στην ώρα τους όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, η αστυνομία βρισκόταν σε «οριακό σημείο» όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα, ως υπουργός Υγείας, οι ασθενείς έχουν τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής που έχουν υπάρξει ποτέ.
Ο Γιούσαφ απάντησε λέγοντας ότι η Φορμπς δεν είχε τη δύναμη να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία και ισχυρίστηκε ότι η κοινότητα LGBTQ δεν την εμπιστεύεται λόγω των θρησκευτικών της απόψεων.
Η πολιτική αναταραχή στη Σκωτία δίνει μια μικρή ανάσα στις πιέσεις που δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αντιμετωπίζει κύματα εργατικών κινητοποιήσεων, υψηλά επίπεδα πληθωρισμού ενώ οι προκάτοχοί του είχαν να αντιμετωπίσουν επανειλημμένα και οργισμένα αιτήματα του SNP για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Ενώ περίπου τέσσερις στους δέκα Σκωτσέζους εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, η αποχώρηση της Στέρτζιον - μιας χαρισματικής και επιβλητικής ηγέτιδας, μπορεί να επιβραδύνει κάποια από τη δυναμική που υπάρχει πίσω από τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχει συμφωνημένη στρατηγική για το πώς θα επιβληθεί ένα νέο δημοψήφισμα, ένας από τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε η Στέρτζιον.
Δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας
Η Σκωτία ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας με 55% έναντι 45% το 2014. Η ψήφος της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δύο χρόνια αργότερα, όταν η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ήθελε να παραμείνει, και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από τη Σκωτία, έφεραν νέα υποστήριξη στα σχέδια ανεξαρτησίας.
Ωστόσο, δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη για την ανεξαρτησία έπεσε στο 39% αυτόν τον μήνα, αφού άγγιξε το ρεκόρ του 58% το 2020. Ο Μάικλ Ράσελ, ο πρόεδρος του SNP, δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι το κόμμα βρισκόταν σε ένα «τεράστιο χάος».
Ένας βουλευτής του SNP στο Λονδίνο δήλωσε ότι οι εσωτερικές διαμάχες έφεραν την ανεξαρτησία μια δεκαετία πίσω και ότι το κόμμα είχε τινάξει στον αέρα ένα ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει το όνειρό του. Αλλά προέβλεψε ότι η Σκωτία θα εξακολουθήσει να κερδίζει την ανεξαρτησία από την Αγγλία μακροπρόθεσμα, οδηγούμενη από την υποστήριξη της νεότερης γενιάς αφού έχει μεγαλώσει με μεγαλύτερη αυτονομία από τη συμφωνία του 1998 για τον διαμοιρασμό της εξουσίας μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου.