Σήμερα η κηδεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Παρόντες Ορμπάν και ο Εμίρης του Κατάρ (pics)
AP
AP

Σήμερα η κηδεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Παρόντες Ορμπάν και ο Εμίρης του Κατάρ (pics)

Στην πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την εξόδιο ακολουθία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία πρόκειται να αρχίσει στις τρεις το μεσημέρι. Στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού της ιταλικής συμπρωτεύουσας αναμένεται να εισέλθουν περίπου δυο χιλιάδες άνθρωποι, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστο άλλοι δέκα χιλιάδες θα γεμίσουν τον εξωτερικό χώρο της πλατείας, στην οποία έχουν τοποθετηθεί δυο γιγαντοθόνες.

Aπό τις 12 μέχρι την 1:30 το μεσημέρι, τοπική ώρα, δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών στην πλατεία του Ντουόμο για να μπορέσουν να ελεγχθούν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες και να δοθεί «πράσινο φως» από τους υπεύθυνους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρόντες στην τελετή θα είναι μεταξύ άλλων η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με όλο το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Έλι Σλάιν.

Ο Τύπος αναφέρει ότι στο Μιλάνο βρίσκονται ήδη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπεν Χαλίφα Αλ Θάνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν στο Ντουόμο του Μιλάνου ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και οι επικεφαλής της Ιταλικής Αριστεράς και των Ιταλών Πρασίνων.

Σε επιστολή της, τέλος, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sea η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει:

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέρχεται της σκηνής ως πρωταγωνιστής. Πολλοί, τις τελευταίες ώρες, παρουσίασαν την ανθρώπινη, πολιτική και επιχειρηματική του σταδιοδρομία. Σε ό,τι αφορά το όνομά του, οι Ιταλοί διχάστηκαν και η κρίση της ιστορίας θα είναι διαφορετική από εκείνη της επικαιρότητας. Πιο νηφάλια, ισορροπημένη, αναλυτική. Στο πολιτικό πεδίο, κάποιοι ήρθαν σε αντιπαράθεση μαζί του με έντιμο τρόπο και κάποιοι άλλοι χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα για να προσπαθήσουν να τον νικήσουν. Θα πρέπει να προβληματισθούμε και πάνω σε αυτό το θέμα, για το παρόν και για το μέλλον, διότι στο τέλος της όλης αυτής ιστορίας, οι αντίπαλοί του, έχασαν».

«Σπουδαίος άνθρωπος»

Ο Μπερλουσκόνι, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας, ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι στη Γερουσία, ήταν γνωστός για τις αμφιλεγόμενες γκάφες του στη διεθνή σκηνή.

Μετρούσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ των φίλων του -- αλλά ο Ρώσος ηγέτης υπόκειται σε διεθνές ένταλμα σύλληψης και δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ιταλία.

Ο Μπερλουσκόνι επιζεί από την 33χρονη φίλη του, Μάρτα Φασίνα, με την οποία πραγματοποίησε ψεύτικο γάμο πέρυσι και η οποία βρισκόταν στο κρεβάτι του όταν υπέκυψε σε έναν σπάνιο τύπο καρκίνου του αίματος.

Μαζί της αναμένεται να καθίσουν στα μπροστινά στασίδια οι δύο πρώην σύζυγοι και τα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι, ορισμένα από τα οποία βοήθησαν στη διαχείριση της αυτοκρατορίας του, η αξία της οποίας υπολογίζεται πρόσφατα σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Ήσουν ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας εξαιρετικός πατέρας για τα παιδιά μας", έγραψε η πρώτη του σύζυγος Κάρλα Νταλ'Όλιο σε επικήδειο την Τρίτη.

Αντιδράσεις 

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια από τη Δευτέρα σε ένδειξη τιμής σε έναν ηγέτη του οποίου η επιρροή επεκτεινόταν πολύ πέρα από την πολιτική, χάρη στα εκτεταμένα μιντιακά και αθλητικά του ενδιαφέροντα.

Το κοινοβούλιο ανέστειλε τις εργασίες του για τρεις ημέρες και η κυβέρνηση κήρυξε εθνική ημέρα πένθους για την Τετάρτη - για πρώτη φορά για πρώην πρωθυπουργό.

Η απόφαση επικρίθηκε από τους εχθρούς του Μπερλουσκόνι, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για πελατειακές σχέσεις, διαφθορά και προώθηση νόμων για την προστασία των δικών του συμφερόντων.

Ο γερουσιαστής Αντρέα Κρισάντι δήλωσε ότι είναι "σθεναρά αντίθετος" με τέτοιες εθνικές τιμές για "κάποιον που δεν είχε κανένα σεβασμό για το κράτος", επισημαίνοντας την οριστική καταδίκη του Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη το 2013.

Η Ρόζι Μπίντι, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής κατά της Μαφίας, δήλωσε ότι ήταν "ακατάλληλο" για "ένα πρόσωπο τόσο διχαστικό όσο ο Μπερλουσκόνι", ενώ η εφημερίδα Repubblica χαρακτήρισε "ακραίο" το "θεσμικό κλείσιμο" και το συνέκρινε με το πρωτόκολλο της Βρετανίας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ο Μπερλουσκόνι έχτισε ένα μαρμάρινο μαυσωλείο εμπνευσμένο από τους Φαραώ στη βίλα του στο Άρκορε, κοντά στο Μιλάνο, για να στεγάζει την οικογένεια και τους φίλους του όταν πεθαίνουν.

Δεν ήταν ακόμη σαφές αν η οικογένεια του Μπερλουσκόνι είχε ζητήσει την απαραίτητη άδεια για να τον θάψει εκεί.