Ο εκλιπών Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν έκρυψε ποτέ τους δεσμούς φιλίας που τον ένωναν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με την εκτίμηση να είναι αμοιβαία.
Την ώρα που ο Μπερλουσκόνι πέρασε συνολικά εννέα χρόνια ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ηγεσία του τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το αξίωμα το 2011. Έκτοτε αντιμετώπισε διάφορες νομικές περιπέτειες, συχνά σε σχέση με υποτιθέμενη διαφθορά ή σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά.
Μπερλουσκόνι, υπουργός Οικονομίας της... Ρωσίας
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Μπερλουσκόνι το 2015 είχε πει ότι τον προσέγγισε ο Ρώσος πρόεδρος για να γίνει υπουργός Οικονομίας. Ο Μπερλουσκόνι εξήγησε: «Στην Ιταλία, με έχουν βάλει στο περιθώριο, αλλά ο Πούτιν μου είπε ότι είναι πρόθυμος να μου δώσει υπηκοότητα και να μου αναθέσει τη διεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας».
«Το μέλλον μου; Να γίνω υπουργός του φίλου μου Πούτιν», πρόσθεσε.
Κράτησε χρόνια αυτή η κολώνια
Σύμφωνα με τους Moscow Times, η αδελφική τους φιλία εδραιώθηκε το καλοκαίρι του 2002, όταν οι δύο έφηβες κόρες του Πούτιν πέρασαν ένα μήνα στη θερινή κατοικία του Μπερλουσκόνι στο Πόρτο Ροτόντο. Την επόμενη χρονιά, τον επισκέφθηκε ολόκληρη η οικογένεια του Πούτιν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το ζευγάρι έδειχνε να είναι αρκετά διαχυτικοί ο ένας προς τον άλλον σε δημόσιες περιστάσεις. Φωτογραφήθηκαν να γελούν κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων και το 2009, ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι σνομπάρει μια επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για να γιορτάσει τα γενέθλια του Πούτιν. Ο Μπερλουσκόνι περιέγραψε κάποτε την ηγεσία του Πούτιν και του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τότε προέδρου της Ρωσίας, ως «δώρο Θεού».
Σε διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το WikiLeaks, Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρώμη σημείωναν ότι ο Μπερλουσκόνι «φαίνεται να γίνεται όλο και περισσότερο το φερέφωνο» του Πούτιν στην Ευρώπη. Υπήρχαν υποψίες ότι ο Ιταλός ηγέτης μπορεί να «κερδίζει προσωπικά και αδρά» από μυστικές συμφωνίες με τη Ρωσία.
«Ο Μπερλουσκόνι έχει το ίδιο αίμα με τον Πούτιν», δήλωσε το 2010 η Λίλια Σέβτσοβα, του Κέντρου Carnegie στη Μόσχα.
Σταδιακά, οι σχέσεις των δύο ανδρών με την υπόλοιπη Δύση χαλάρωσαν. Ο Μπερλουσκόνι έχασε το αξίωμά του και αντί αυτού έγινε μόνιμος θαμώνας των δικαστηρίων, ενώ η στάση του Πούτιν στην Ουκρανία το 2014 και την Κριμαία προκάλεσε σοβαρές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ωστόσο, οι δύο άνδρες στάθηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου. «Ο Μπερλουσκόνι δικάζεται επειδή ζει με γυναίκες», δήλωσε ο Πούτιν το 2013 στη Λέσχη Συζητήσεων Βαλντάι στη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ειδήσεων Interfax. «Αν ήταν ομοφυλόφιλος, κανείς δεν θα τον άγγιζε».
Διαβάστε επίσης:
Μελόνι για θάνατο Μπερλουσκόνι: Δεν φοβήθηκε να υπερασπιστεί τις ιδέες του