«Το ευρωπαϊκό μοντέλο δέχεται επίθεση. Οι δικτάτορες βλέπουν το ευρωπαϊκό μοντέλο ως απειλή για τους ίδιους» τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνοντας ότι «δεν έχει να κάνει με πυραύλους ή με την ιδιότητα μέλους στο ΝΑΤΟ. Έχει να κάνει με το ότι οι αξίες μας τους πλησιάζουν όλο και περισσότερο».
Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα και δημοσιεύεται παραμονή της Συνόδου Κορυφής στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Ολλανδίας de Volkskrant, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζει ότι έρχεται το τέλος της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Με εκπλήσσει ευχάριστα η ενότητα μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των συνήθων υπόπτων.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε μάρτυρες του τέλους της εξουσίας του Πούτιν. Ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, δεν πρόκειται να επιβιώσει από αυτό, το σύστημα Πούτιν βρίσκεται στο τέλος της ζωής του. Το ερώτημα για εμάς είναι: ποιος έρχεται μετά; Η δημοκρατία στη Ρωσία είναι η εγγύηση ασφάλειας για την Ευρώπη» επισημαίνει.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η στασιμότητα και η αυταρέσκεια. «Εύχομαι οι ευρωπαϊκές ιστορίες επιτυχίας να ήταν αποτέλεσμα προσεκτικού λογικού σχεδιασμού, να εργάζομαι περισσότερο ως αρχιτέκτονας και όχι ως πυροσβέστης. Αλλά η ΕΕ είναι η πυροσβεστική» συμπληρώνει.
«Μετά από πολλά χρόνια, τα αστέρια για την Ευρώπη ευθυγραμμίζονται ακριβώς στο σωστό σημείο. Πρώτον, λόγω της εξωτερικής πίεσης: η Ρωσία, ο πόλεμος, οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας, οι γεωπολιτικοί σεισμοί. Δεύτερον, και είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε επιτυχημένη ευρωπαϊκή συνταγή: το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν ηγέτες έτοιμους να προσφέρουν, με νέα τετραετή πολιτική εντολή.
Τρίτον, ο Νότος, εδώ και χρόνια πηγή ευρωπαϊκής αστάθειας, έχει πλέον υπεύθυνους, φιλοευρωπαίους ηγέτες: Ντράγκι, Σάντσες, Κόστα, Μητσοτάκη. Τέταρτον, ελάχιστα παρατηρήθηκε: οι Βρυξέλλες αποκτούν περισσότερους φορείς και λιγότερους ρυθμιστές. Άνθρωποι που μπορούν να αγοράσουν εμβόλια, να δανειστούν χρήματα, να δημιουργήσουν κέντρα προσφύγων. Δεν θέλω να φανώ υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία. Τώρα πρέπει να την αρπάξουμε» προσέθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από την Ουκρανία και αυτές από τη Συρία, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «στην Ουκρανία έχουμε πόλεμο στην πόρτα μας, η χώρα συνορεύει με τέσσερις χώρες της Ε.Ε. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν με αυτόν τον τρόπο τους τελευταίους μήνες. Πέντε εκατομμύρια. Αυτό είναι τελείως διαφορετικού μεγέθους από ό,τι στη Συρία και το Αφγανιστάν, όπου μια σταδιακά φλεγόμενη χιονοστιβάδα έφερε σταδιακά ανθρώπους κοντά μας. Το πεδίο εφαρμογής είναι διαφορετικό, η αρχή είναι η ίδια: όλοι όσοι φεύγουν από τον πόλεμο είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το χρώμα του δέρματος και η θρησκεία δεν παίζουν κανένα ρόλο».
Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η κατάλληλη Πρόεδρος στη δεδομένη στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής απάντησε: «Σίγουρα! Δεν είναι αξιοσημείωτο ότι το 2019 οι αρχηγοί κυβερνήσεων εξέλεξαν μία γιατρό, η οποίος ήταν και υπουργός Άμυνας, ως νέο πρόεδρο της Επιτροπής; Σαν να ήξεραν τι ερχόταν! Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού δεν χρειάστηκε να εξηγηθεί στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πώς λειτουργούν τα εμβόλια και γιατί είναι σημαντική η διεθνής συνεργασία. Το έκανε περίφημα. Και με τη ρωσική εισβολή: ξέρει για τι μιλάει, γνωρίζει τους σωστούς ανθρώπους, έχει πρόσβαση στον Λευκό Οίκο και μια εξαιρετική αίσθηση του πολιτικού timing».