Μπορεί η Κίνα να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιασμών του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ξεχνούν την Ρωσία και συγκεκριμένα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η μεγαλύτερη ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το δεύτερο σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον "ισόβιο" πρόεδρο της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, η άτυπη ομάδα με την ονομασία "Επιτροπή Μελετών των Ρεπουμπλικάνων" αναμένεται να εκδόσει την έκθεση της για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην οποία καλεί το Κογκρέσο συνολικά να λάβει μέτρα κατά της Ρωσικής επιθετικότητας. Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Washington Examiner "Η δράση του Κρεμλίνου εκτείνεται από τον Αρκτικό κύκλο ως τη Βενεζουέλα και από το Ιράν μέχρι την Αφρική". Η έκθεση αναφέρεται στην βοήθεια που παρέχουν οι Ρώσοι στη Βενεζουέλα, στο Ιράν, στη Συρία, τη Λιβύη ακόμα δε και στο περιστατικό με τον Ρώσο πρώην πράκτορα στο Σαλσμπερι της Βρετανίας, προ δύο ετών.
Ετσι λοιπόν, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις προκειμένου να ληφθούν μέτρα προληπτικού χαρακτήρα με στόχο να αποκλειστεί προοδευτικά η Ρωσία από διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ένα εξ αυτών είναι το σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.
Το ενδεχόμενη της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT συζητείται από το 2014, όταν είχαν επιβληθεί οι πρώτες κυρώσεις εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Τότε ΕΕ και ΗΠΑ ζητούσαν να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το σύστημα, ωστόσο ο οργανισμός θεώρησε ότι μια παρόμοια απόφαση συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της εταιρείας που θα μπορούσε να βλάψει την εταιρεία. Η SWIFT που έχει την έδρα της στο Βέλγιο, είναι ένα διεθνές διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών, στο οποίο συμμετέχουν 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 200 και πλέον χώρες του κόσμου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί ανεπανόρθωτα η ολιγαρχία γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία χρησιμοποιεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα για τις κάθε είδους δραστηριότητες της.
Τέλος δε υπάρχει και η λεγόμενη "πυρηνική" εκδοχή να κηρυχθεί η Ρωσία σπόνσορας της τρομοκρατίας όπως έγινε από την κυβέρνηση Τραμπ με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Πρακτικά όμως, η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής αποτελεί μια ακραία επιλογή, όπως αναφέρουν ειδικοί η οποία έχει ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.